Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Κυπουργός: Memed, γεράκι μου (1984)

Μιλώντας τον τελευταίο καιρό για το φυτώριο δημιουργών που ξεπήδησε υπό τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Μάνου Χατζιδάκι, είχαμε την ευκαιρία να σταθούμε σε μια πλειάδα πολύ ξεχωριστών καλλιτεχνών που ξεκίνησαν πλάι στον μεγάλο συνθέτη, ενίοτε συμπορεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα μαζί του και τελικά διαμόρφωσαν την προσωπική τους αυτόνομη παρουσία στο τραγούδι.
Αν, ωστόσο, θέλαμε να ξεχωρίσουμε απ' όλη αυτή τη φουρνιά εκείνον τον δημιουργό που αποτελεί τον κατεξοχήν εκφραστή της χατζιδακικής αισθητικής, τον συνθέτη που επηρεάστηκε βαθύτατα από τον μεγάλο του δάσκαλο, αλλά συγχρόνως συμπορεύτηκε δημιουργικά μαζί του μέχρι το θάνατό του (1994) με μια σχέση αλληλεπίδρασης, αυτός είναι ασφαλώς ο Νίκος Κυπουργός.
Ο Νίκος Κυπουργός (γενν. 1952) λοιπόν, νεαρότατος ακόμη τραγουδοποιός στα τέλη του '60 έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα στο ελληνικό τραγούδι, αλλά η μεγάλη του στιγμή ήρθε το 1976, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις τον επέλεξε για την ομάδα συνθετών που έγραφαν τα τραγούδια της περίφημης "Λιλιπούπολης" του Τρίτου Προγράμματος. Έτσι η έκδοση του ομώνυμου δίσκου το 1980 θεωρείται και η επίσημη είσοδος του νέου συνθέτη στην ελληνική δισκογραφία που επισημοποιεί και τη διαρκή συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι. 
Το πρώτο σημαντικό βήμα αυτής της συνεργασίας ήρθε το 1984, όταν συνυπέγραψε μαζί με τον δάσκαλό του τη μουσική για το soundtrack "Memed, γεράκι μου" από την ομώνυμη ταινία του Peter Ustinov. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το συγκεκριμένο soundtrack στη διεθνή του διανομή περιλάμβανε μόνο τα θέματα που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκι, αλλά η ελληνική έκδοση της Lyra εκδόθηκε εμπλουτισμένη και με συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού. Το soundtrack περιλαμβάνει κυρίως οργανικά θέματα, αλλά και δυο τραγούδια, ένα του Μάνου Χατζιδάκι ("Memed, αγάπη μου") σε στίχους του Νίκου Γκάτσου κι ένα του Νίκου Κυπουργού ("Το τραγούδι της φυλακής"). Τα ερμηνεύει η Έλλη Πασπαλά.

(c) CD | Lyra/Νότος | 1984 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκω σημαντικές αυτές οι παρουσιάσεις και πιστεύω ότι κάπου έχει μιά θέση και η Ευγενιά Συριώτη.
Εχω μόνο δυό δίσκους της και θυμάμαι (μόνο) μιά πολύ καλή της συνεργασία με τον Σταύρο Παπασταύρου.

Καλή σας μέρα,
Ι. Φερέτη

Άαβας / d58 είπε...

Η Ευγενία Συριώτη φυσικά και έχει θέση στο Δισκοβόλο, γιαυτό και πήρε προτεραιότητα εδώ και χρόνια! Ιδού:
https://diskovolos58.blogspot.com/2017/09/1970.html
https://diskovolos58.blogspot.com/2017/09/1982.html

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ, ευχαριστώ, δεν το ήξερα.
Ν. Φερέτη