Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ηλίας Λιούγκος: Το φιλί μου ταξιδεύει (2002)

Ο δίσκος "Το φιλί μου ταξιδεύει" (2002) είναι και ο μοναδικός που μας έδωσε ο Ηλίας Λιούγκος μέσα στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, αλλά νομίζω πως είναι η κορυφαία προσωπική του δουλειά συνολικά. Ένας δίσκος γεμάτος φρεσκάδα, λυρισμό, εύθυμη διάθεση, ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και θαυμάσιες ερμηνείες. Ο τραγουδοποιός δείχνει εδώ να έχει πλέον κατακτήσει μια ωριμότητα στο προσωπικό του ύφος και να έχει απορροφήσει πλήρως τις αναπόφευκτες χατζιδακικές επιρροές του. 
Έχοντας στη διάθεσή του μια σειρά έξυπνων και πρωτότυπων στίχων, είτε από τις παλιές του γνώριμες Αγαθή Δημητρούκα και Ζωή Παναγιωτοπούλου, είτε σε ένα τραγούδι από το Φοίβο Δεληβοριά, έγραψε δώδεκα εμπνευσμένα τραγούδια που το καθένα έχει το δικό του μουσικό ύφος και την ανάλογη ερμηνευτική προσέγγιση. Τα μισά από αυτά τα ερμηνεύει έξοχα ο ίδιος, ενώ στα υπόλοιπα ακούγονται οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Anemos, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Γισδάκης και Νίκος Κουρουπάκης. Όλοι εξαιρετικοί!
Ο δίσκος συμπληρώνεται με δύο ακόμη κομμάτια: Το πρώτο είναι το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι "Η προσευχή του ακροβάτη" που προέρχεται από τον κύκλο Reflections (1970), όπως διασκευάστηκε στην ελληνική του εκδοχή το 1993 για το δίσκο Αντικατοπρισμοί της Αλίκης Καγιαλόγλου, εδώ ενορχηστρωμένο από τον πιανίστα Θεόδωρο Κοτεπάνο, ενώ το άλλο είναι το εξαιρετικό "Βαλς των εθελοντών", μια συναρπαστική μεταγραφή για δύο σόλο κιθάρες του καλύτερου τραγουδιού του δίσκου ("Εθελοντές"), που διασκεύασε και ερμήνευσε ο σπουδαίος Νότης Μαυρουδής, ο οποίος άλλωστε έχει και τη γενική φροντίδα του δίσκου που συμπεριλήφθηκε στην εκλεκτή σειρά Corifeo της Eros Music.
Την ενορχηστρωτική επιμέλεια του δίσκου είχαν ο Γιάννης Τσόλκας και ο Βασίλης Πιερρακέας, με εξαίρεση τα δύο προηγούμενα τραγούδια, καθώς και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου που ενορχηστρώθηκε με το δικό του ιδιαίτερο ύφος από το ντουέτο Anemos.
Συμμετείχαν επίσης σπουδαίοι μουσικοί: Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Βαγγέλης Καρύπης (κρουστά), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο) κ.ά.

(c) CD | Eros Music/Corifeo | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: