Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Μιχάλης Γρηγορίου, Ρηνιώ Παπανικόλα: Μπλε (2003)

Το 2003 από τη Legend κυκλοφόρησε ο τελευταίος μέχρι στιγμής αυτοτελής κύκλος τραγουδιών του Μιχάλη Γρηγορίου με τίτλο "Μπλε", αν και κάμποσα χρόνια αργότερα θα μας δώσει έναν ακόμη σύντομο κύκλο ως ένθετο σε βιβλίο ("Κόκκινη κλωστή", 2015)
Το "Μπλε" είναι ένας υπέροχος λυρικός κύκλος τραγουδιών βασισμένος στην ομώνυμη ποιητική συλλογή της Ρηνιώς Παπανικόλα, που είχε εκδοθεί το 1996. 
Η Ρηνιώ Παπανικόλα (1936-2001) αποτελεί εμβληματική μορφή του ελληνικού ραδιοφώνου, όπου επί σειρά ετών παρουσίαζε τις πολύ προσωπικές της εκπομπές που έχουν μείνει αλησμόνητες κυρίως για τον εξαίσιο χρωματισμό της φωνής της που δημιουργούσε μια μοναδική υποβλητική και ποιητική ατμόσφαιρα. Η Ρηνιώ επίσης επιμελήθηκε και μουσικές υποκρούσεις σε θεατρικές παραστάσεις συνεργαζόμενη συχνά με τον Κάρολο Κουν. Δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς...
Τα ποιήματα της Ρηνιώς πηγάζουν από αυθεντικές ρίζες του ελληνικού έντεχνου λόγου. Μοιάζουν σαν μια προέκταση της "Αμοργού" του Νίκου Γκάτσου. Ποίηση απλή, άμεση, τρυφερή κι ευαίσθητη, δίνει την ευκαιρία στον συνθέτη να γράψει μερικά από τα πιο οικεία τραγούδια του, μεταξύ των οποίων και το ωραιότατο "Μάτια ολοκαυτώματα". Το έργο περιλαμβάνει επίσης και οργανικά μέρη (εισαγωγή, τρία ιντερμέδια και φινάλε) που αποδίδει η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Για την ερμηνεία των τραγουδιών ο συνθέτης εμπιστεύθηκε τους παλιούς του συνεργάτες, πάντα με προβάδισμα στη γυναικεία φωνή. Συμμετέχουν λοιπόν η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Όλοι εξαιρετικοί.

(c) CD | Legend | 2003 |  Πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ο Μιχάλης Γρηγοριου έχει κυκλοφορήσει κι ένα ηχογραφήμα από μια έκδοση ποιημάτων του ποιητή Κώστα Καρτελιά με τις φωνές της Μαρίας Φαραντούρη και του Δώρου Δημοσθένους

https://open.spotify.com/album/12iSdf2MDLQQPAlOFrs6Vj?si=1-AkF0TCQuCcy33w1w3JwA&dl_branch=1

Άαβας / d58 είπε...

@blackpepper
Σωστά. Το γράφω κι εγώ στην παρουσίαση.
Αύριο έχει σειρά άλλωστε...