Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Μιχάλης Γρηγορίου: Κόκκινη κλωστή (2015)

Ολοκληρώνουμε σήμερα την καταγραφή της δισκογραφικής προσφοράς του σημαντικού συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου με έναν τελευταίο σύντομο κύκλο τραγουδιών που δεν εκδόθηκε με την κανονική δισκογραφική οδό, αλλά ως ένθετος ψηφιακός δίσκος σε βιβλίο.
Πρόκεται για τον κύκλο "Κόκκινη κλωστή" που εκδόθηκε το 2015 μαζί με την ποιητική συλλογή "Μπλοκ Ιχνογραφίας" του Κώστα Καρτελιά, γνωστού μας ως στιχουργού μέσα από τις συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Κυπουργό και την Τατιάνα Ζωγράφου. Ο ποιητής εμπνέεται από το μύθο της ομηρικής Οδύσσειας και τις συμβολικές του προεκτάσεις διαπλεγμένες με εμφανή βιωματικά στοιχεία. 
Ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε από παλιότερα καταπιαστεί με το υλικό αυτό, όταν το 2001 άρχισε να μελοποιεί στίχους του Καρτελιά για το έργο του "Ούτις" (έργο 81). Εκείνη η πρώτη γραφή δεν ευδοκίμησε δισκογραφικά κι έμεινε στην άκρη, αφού μάλιστα ακολούθησε και η κυκλοφορία του δίσκου "Οδύσσεια" (2007) του Μίκη Θεοδωράκη με στίχους επίσης του Καρτελιά και με συναφές θέμα. 
Ωστόσο στη συνέχεια, με αφορμή  την επικείμενη έκδοση της συλλογής Μπλοκ Ιχνογραφίας, η παλιά συνεργασία αναζωπυρώθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ένας σύντομος κύκλος με έξι τραγούδια και τρία οργανικά θέματα που ενσωματώθηκε τελικά στην έκδοση του βιβλίου. Ο συνθέτης έγραψε εδώ ίσως τα πιο συμβατά στην τυπική φόρμα τραγούδια του με απλές και άμεσες μελωδίες παιγμένες από τον ίδιο με προγραμματισμό σε υπολογιστή, χωρίς αυτό πάντως να αφαιρεί το παραμικρό από την ατμοσφαιρική αίσθηση που αναδίνουν οι στίχοι και οι μελωδίες. Μαζί του η παλιά συνοδοιπόρος του Μαρία Φαραντούρη σε τρία τραγούδια, ανάμεσα στα οποία το εξαιρετικό ομότιτλο, ενώ τα άλλα τρία αποδίδει ο Δώρος Δημοσθένους

(c) CD | Αιγόκερως | 2015 | Πηγή: Βασ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: