Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Γιώργος Μακρής: Παραδείγματος χάριν (1985)

Η δεύτερη προσωπική δουλειά του τραγουδοποιού Γιώργου Μακρή ήρθε το 1985, τρία χρόνια μετά την πρώτη ("Πέρα βρέχει"). Τίτλος της: "Παραδείγματος χάριν". Εκδόθηκε από τη Lyra.
Και οι δυο αυτές δουλειές έχουν απευθείας αναφορά στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας (1981), όπου ο Μακρής μας είχε συστηθεί με τις πρωτότυπες μπαλάντες "Ω, Δέσποινα των λογισμών μου" και "Για τον Σκαρίμπα". Η πρώτη αποτέλεσε τη βάση του δίσκου "Πέρα βρέχει", ενώ η δεύτερη προσδιορίζει το ύφος του δίσκου "Παραδείγματος χάριν", όπου περιέχεται σε νέα εκτέλεση.
Επίσης οι δυο προσωπικές αυτές δουλειές του τραγουδοποιού έχουν για συνδετικό τους κρίκο τον ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, που εμφανίζεται και στις δυο είτε με μελοποιημένη πρωτότυπη ποίησή του ("Βοϊδάγγελοι"), είτε με στίχους του Μακρή αφιερωμένους στον ποιητή. 
Φυσικά υπάρχουν και πιο ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις δυο αυτές εργασίες. Σε μουσικό επίπεδο έχουμε αυτό το αναγνωρίσιμο ύφος μπαλάντας με έντονη την παρουσία της κιθάρας που ωστόσο στο δεύτερο δίσκο δίνει αρκετό χώρο και σε άλλα ακουστικά όργανα (πιάνο, φλάουτο, φαγκότο, κόρνο), αλλά και ηλεκτρικά, διαμορφώνοντας ένα ύφος αμερικάνικης μπαλάντας με στοιχεία μπλουζ και ροκ. Σε στιχουργικό επίπεδο, έχουμε πάντα αυτόν τον "αναρχικό" και αιρετικό λόγο έντονα διαποτισμένο με το στοιχείο του σαρκασμού.

Ο ίδιος ο Γιώργος Μακρής ερμηνεύει τα τραγούδια του, ενώ η Σαβίνα Γιαννάτου συμμετέχει αποδίδοντας το σύντομο κομμάτι "Κάτι φέγγει". Στα φωνητικά συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Μιχάλης Περαντώνης.

(c) LP | Lyra | 1985 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: