Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Δημήτρης Μαραγκόπουλος: Μαρία Ντολόρες Παρελθόν (1990)

Περνάμε σήμερα σε έναν άλλο δημιουργό από το ανεξάντλητο φυτώριο της χατζιδακικής σχολής, έναν συνθέτη που ξεκίνησε υπό την υποστήριξη του Μάνου Χατζιδάκι, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το δικό του αυτόνομο δημιουργικό δρόμο. 
Ο λόγος για τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο (γενν. 1949), έναν από τους τρεις* συνθέτες της θρυλικής Λιλιπούπολης (1980), μαζί με τον Νίκο Κυπουργό και τη Λένα Πλάτωνος. Αξιόλογος συνθέτης με σπουδές στην Αθήνα και το Βερολίνο, συνθέτει έργα που κινούνται μεταξύ λόγιας και τζαζ ή έντεχνης μουσικής. Το 1988 ανέλαβε τη διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και της τοπικής Συμφωνικής Ορχήστρας, ενώ από το 1993 άσκησε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μουσικό Αναλόγιο των "Φίλων της Μουσικής" στο ΜΜΑ.
Ο κύκλος τραγουδιών "Μαρία Ντολόρες Παρελθόν" είναι η γνωστότερη συνεισφορά του στο τραγούδι από τη συνολικά πενιχρή δισκογραφική του παρουσία. Εκδόθηκε αρχικά από τον Σείριο το 1990, ενώ το 1995 επανακυκλοφόρησε ψηφιακά από την ΜΒΙ. Λάτιν και τζαζ ρυθμοί με στοιχεία έντεχνου τραγουδιού και με μια ανέμελη κι ανάλαφρη διάθεση χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο υλικό. Το ομότιτλο είναι ένα εντυπωσιακό ταγκό που ακούστηκε αρκετά στην εποχή του. Ο συνθέτης πάντως αντιμετωπίζει το υλικό του με μάλλον υποτιμητική διάθεση:
"Τα τραγούδια αυτά είναι κάτι ανάμεσα σε ανιδιοτελή, άγαρμπα, γυμνασιακά αγορίστικα αστεία, σάτιρα των σουξέ, ακαριαία διάθεση για παιχνίδι και πείραμα, απόλυτα προσωπικές στιγμές, τραγούδια δυστυχώς με συνταγές της γιαγιάς μου, τραγούδια δολερά εκτός αγωνιστικού χώρου που ανήκουν σ' ένα διαρκές παρελθόν...".
Οι στίχοι γράφτηκαν από τον ηθοποιό Χρήστο Βαλαβανίδη, τη Σοφία Γιαννάτου (αδελφή της Σαβίνας), τον Όμικρον Ωμέγα και τον Γιάννη Παλαμίδα. Το ακροτελεύτιο τραγούδι του δίσκου αποτελεί μια πολύ όμορφη μελοποίηση αποσπάσματος από τη "Μαρία Νεφέλη" του Οδυσσέα Ελύτη. Τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας. Η Σοφία Γιαννάτου σχεδίασε το ωραίο εξώφυλλο με την τεχνική του κολάζ.

* Στην πραγματικότητα υπήρχε και 4ος συνθέτης, ο Νίκος Χριστοδούλου, που ωστόσο αποκλείστηκε από τη δισκογραφημένη συλλογή τραγουδιών της "Λιλιπούπολης".

(c) CD | Σείριος | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: