Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Ηλίας Λιούγκος: Νυχτερινή δοκιμασία (1984)

Διευρύνοντας χρονικά το πεδίο των δημιουργών της "χατζιδακικής" σχολής και πέρα από το φυτώριο που γέννησαν οι ιστορικοί Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας (1981/1982), θα ήθελα σήμερα να περάσουμε σε έναν εκλεκτό κι αγαπημένο ερμηνευτή και τραγουδοποιό που είχε παρουσία και στους Αγώνες της Κέρκυρας, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει κάμποσα χρόνια νωρίτερα την προσωπική του περιπέτεια στην ελληνική δισκογραφία.
Ο λόγος για τον Ηλία Λιούγκο που μας τον σύστησε για πρώτη φορά ο Μάνος Χατζιδάκις το 1976 στα "Παράλογα"  κι αμέσως μετά τον ξαναβρίσκουμε στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου και στο "Παιδί της γης" του Νότη Μαυρουδή, ενώ συνέχισε το δρόμο του ερμηνευτή πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι σε σημαντικούς κύκλους, όπως η "Πορνογραφία" (1982) και οι "Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς" (1983), αλλά και στις δυο μεγάλες συλλογές με νέες εκτελέσεις τραγουδιών του συνθέτη "Ρωμαϊκή Αγορά" (1986) και "Λαϊκή Αγορά" (1987).
Το 1982 στους δεύτερους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας πρωτοεμφανίστηκε και ως συνθέτης με το τραγούδι "Νανούρισμα". Το τραγούδι αυτό έδωσε το έναυσμα για μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά που ήρθε το 1984 με τον μικρό κύκλο "Νυχτερινή δοκιμασία", μια σειρά επτά όμορφων μελωδικών τραγουδιών χατζιδακικής αισθητικής που εκδόθηκαν από την EMI. Οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν από τον ίδιο, αλλά και από τη Ζωή Αντιόχου που συμμετέχει και ως ερμηνεύτρια, και τον Γιάννη Τσέρτο.
Εκείνο όμως που προσδίδει ξεχωριστή βαρύτητα σ' αυτόν τον σύντομης διάρκειας κύκλο είναι η παρουσία της υπέροχης Φλέρυς Νταντωνάκη, της εμβληματικής ερμηνεύτριας μεγάλων έργων της μεσαίας περιόδου του Μάνου Χατζιδάκι κατά τη δεκαετία του '70. Η Φλέρυ αποδίδει εκφραστικότατα το "Νανούρισμα" και άλλα δυο τραγούδια του δίσκου και ασφαλώς αποτελεί μέγα προνόμιο του εκκολαπτόμενου τραγουδοποιού να έχει μια τέτοια ερμηνεύτρια δίπλα του, σε μια από τις ελάχιστες καταγραφές της θεσπέσιας φωνής της σε μη χατζιδακικές συνθέσεις!
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Νίκος Κυπουργός, ενώ τη διεύθυνση της ορχήστρας ο Μάνος Χατζιδάκις.

(c) CD | EMI | 1984 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2009 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να παρακαλέσω για κάτι;
Αν γίνεται να παρουσιαστούν οι " Κωμοπόλεις " του.
Ευχαριστώ για όλα.

Άαβας / d58 είπε...

Δε χρειάζονται παρακάλια για τέτοια πράγματα! Έτσι κι αλλιώς είναι προγραμματισμένο κι αυτό, αφού προηγηθούν όμως οι δίσκοι "Της ιστορίας το ποδήλατο" (1985) και "Θα τραγουδήσω απόψε για μένα" (1990). Ακολουθούν οι "Κωμοπόλεις" (1996) και κλείνουμε με το "Φιλί μου ταξιδεύει" (2002), ενώ υπάρχει ήδη στο Δισκοβόλο ο τελευταίος του δίσκος "Ποιος;" (2017).

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσια!