Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ηλίας Λιούγκος: Κωμοπόλεις (1996)

Έξι χρόνια μετά το άλμπουμ "Θα τραγουδήσω απόψε για μένα" ο τραγουδοποιός Ηλίας Λιούγκος παρουσίασε τα νέα του τραγούδια υπό το γενικό τίτλο "Κωμοπόλεις" που κυκλοφόρησαν το 1996 από την FM Records υπό την ετικέτα Ερωδιός.
Η μεσολάβηση αυτού του χρόνου φαίνεται ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός πιο προσωπικού πλέον ύφους που απομακρύνει τον συνθέτη από τις εμφανείς χατζιδακικές επιρροές των προηγούμενων τραγουδιών του. Εδώ δείχνει καθαρά μια τάση απομάκρυνσης από τη μελωδική μπαλάντα που αποτελούσε ως τότε το χαρακτηριστικό του ύφος, καθώς ενσωματώνει στη μουσική του στοιχεία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής με αναφορές στους ιδιαίτερους ήχους τής ηπειρώτικης καταγωγής του, χωρίς φυσικά να απαρνηθεί τις φυσικές μελωδικές καταβολές του. Το αποτέλεσμα είναι πιο απαιτητικό για τον ακροατή κι αυτό εξυπηρετείται με μεγάλη μαεστρία από την ευέλικτη και ευπροσάρμοστη ενορχήστρωση που υπογράφει ο ίδιος με τη σύμπραξη του Γιώργου   Παυλάκου.
Οι στίχοι όλων των τραγουδιών ανήκουν στη Ζωή Παναγιωτοπούλου, η οποία έχει πλέον γίνει η σταθερή συνεργάτιδα του συνθέτη και θα τη βρούμε μαζί του και στις επόμενες δουλειές του. Η στιχουργία της χαρακτηρίζεται από μια διάχυτη μελαγχολία που μοιάζει να ταιριάζει στη μουσική και ερμηνευτική ιδιοσυγκρασία του Ηλία Λιούγκου. Ο ίδιος ερμηνεύει τα τραγούδια του, ενώ συμμετέχει και η Μόρφω Τσαϊρέλη και παιδική χορωδία. Ο δίσκος κλείνει με ένα σύντομο οργανικό φινάλε βασισμένο στη μελωδία του ομότιτλου τραγουδιού.

(c) CD | FM Records | 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χίλια ευχαριστώ.