Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Μιχάλης Τρανουδάκης: Η μυθολογία του Σαββάτου (1985)

Δυο χρόνια μετά το "Σύννεφο σύννεφο πού πας" ο Μιχάλης Τρανουδάκης μας δίνει την τελευταία προσωπική του δουλειά με τίτλο "Η μυθολογία του Σαββάτου", η οποία εκδόθηκε από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι με την υποστήριξη της παραγωγής από τον μεγάλο συνθέτη. 
Αυτή τη φορά ο συνθέτης εγκαταλείπει το μελωδικό του ύφος και τη συμβατική ενορχήστρωση βασισμένη σε ακουστικά όργανα, όπως τον γνωρίσαμε στις δυο προηγούμενες δουλειές του, υιοθετώντας πλέον έναν ήχο ηλεκτρικής μπαλάντας με ροκ στοιχεία και μελωδικά σχήματα πιο περίπλοκα, όπως επιβάλλουν οι ελεύθεροι στίχοι των τραγουδιών που υπογράφονται από τον ποιητή Γιώργο Χρονά.
Επισημαίνουμε ότι τα τραγούδια γράφτηκαν αρκετά παλιότερα κατά τη δεκαετία 1974-1984, τα περισσότερα βασισμένα σε ποιήματα του Χρονά που ενσωματώθηκαν στην έκδοση "Τα αρχαία βρέφη" (1980). Ειδικά για την έκδοση του δίσκου γράφτηκαν τα τραγούδια: "Ορφέας", "Η Κάρμεν", "Αλκοόλ". Η νεοκαβαφική ποιητική γραφή του Γιώργου Χρονά χτίζει τους μικρούς της μύθους μέσα από την προσωπική του αναδίφηση σε μορφές της ιστορίας και της κινηματογραφικής μυθολογίας. 
Τα τραγούδια ερμηνεύουν με ξεχωριστή δύναμη κι εκφραστικότητα η σπουδαία Μαρία Δημητριάδη και ο χατζιδακικός Βασίλης Λέκκας. Το ξεχωριστό ηχητικό κλίμα του δίσκου αποδίδουν οι αρχιμάστορες του ηλεκτρικού ήχου στην ελληνική δισκογραφία, όπως ο Νίκος Αντύπας, ο Γιάννης Σπάθας και ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ενώ στο συνθεσάιζερ είναι ο Παντελής Μπενετάτος. Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Γιώργος Χρονάς και απεικονίζει σκηνή από την κλασική ταινία του Ελία Καζάν "Λεωφορείον ο Πόθος" (1951).

(c) CD | Σείριος | 1985 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε. Αυτός ο δίσκος είναι ένα αριστούργημα.