Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Σταύρος Παπασταύρου: Το πίσω δωμάτιο (1982)

Η συμμετοχή και διάκριση του τραγουδοποιού Σταύρου Παπασταύρου στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1981 στάθηκε το εφαλτήριο, για να εισέλθει δυναμικά στην ελληνική δισκογραφία. Έτσι φτάσαμε στον κύκλο τραγουδιών "Το πίσω δωμάτιο", την πρώτη επίσημη ολοκληρωμένη του δουλειά, που κυκλοφόρησε από τη Minos το 1982 με παραγωγό τον Μάνο Χατζιδάκι. Τα δυο όμορφα τραγούδια από τους Αγώνες της Κέρκυρας ("Απ' την αρχή", "Θολός καθρέφτης") αποτέλεσαν τη βάση, πάνω στην οποία χτίστηκε το υπόλοιπο υλικό του δίσκου.
Ο συνθέτης καταθέτει με τα τραγούδια του το ισχυρό απόθεμα ευαισθησίας που διακρίνει το ταλέντο του. Δέκα τρυφερές μπαλάντες με θεματικό σημείο αναφοράς την προσωπική μοναξιά μέσα από μικρά αδιέξοδα και μνήμες που αναδεύουν οι απώλειες της καθημερινότητας. Η μουσική ρέει αβίαστα σε μια ατμόσφαιρα υποβλητική με μακρινούς νεοκυματικούς απόηχους και λιτή συνοδεία μιας κιθάρας ή ενός πιάνου και άλλων ακουστικών οργάνων, όπως το λαούτο, το φλάουτο ή το κλαρινέτο. 
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο ίδιος ο Σταύρος Παπασταύρου με τη σύμπραξη του Τάσου Καρακατσάνη. Τα τραγούδια έκαναν αίσθηση στην εποχή τους και ακούστηκαν αρκετά, ιδιαίτερα από το ραδιόφωνο, ενώ ακόμη και σήμερα, κάπου 40 χρόνια αργότερα, δεν έχουν χάσει τη φρεσκάδα και το ενδιαφέρον τους. Ασφαλώς ένας από τους ξεχωριστούς δίσκους που μας χάρισε η άνυδρη δεκαετία του '80.

(c) CD | Minos | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: