Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Θάνος Μικρούτσικος, Μιχάλης Γρηγορίου: Αντιθέσεις (1985)

Τρεις συνοδοιπόροι της μουσικής πρωτοπορίας, δύο Έλληνες κι ένας Γερμανός, συναντιούνται σ' αυτήν την ηχογράφηση του 1985. Ο Θάνος Μικρούτσικος (γενν. 1947) και ο Μιχάλης Γρηγορίου (γενν. 1947) από ελληνικής πλευράς και ο πρόωρα χαμένος Γερμανός avant garde συνθέτης Wilhelm Zobl (1950-1991).
Η σύνθεση του Μικρούτσικου είναι η μελοποίηση της "Σονάτας του σεληνόφωτος" από το ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, γραμμένη στη λιτή φόρμα του lied για βαθύφωνο και πιάνο. Αυτή είναι η πρώτη εκτέλεση του έργου, είκοσι περίπου χρόνια πριν από τη νεότερη επανεκτέλεση του Κώστα Θωμαΐδη (2004). Ερμηνεύει ο Φραγκίσκος Βουτσίνος με τη συνοδεία του συνθέτη στο πιάνο.
Ο Μιχάλης Γρηγορίου καταθέτει την οργανική σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής "Overdubbing", έργο 38, μοιρασμένο σε τρία μέρη. Ο ίδιος ο συνθέτης εκτελεί τη μουσική του στο synthesizer.
Ο Βίλχελμ Τσομπλ συμμετέχει με το έργο "Todesfuge" (Φούγκα του θανάτου) βασισμένο σε ποίηση του Πάουλ Τσέλαν. Το έργο είναι γραμμένο για χορωδία και 2 πιάνα. Ερμηνεύει η Χορωδία Arnold Schoenberg.



LP | Εταιρία Νέας Μουσικής | 1985

 

1 σχόλιο:

Κώστας Σταυρόπουλος είπε...

Γίνεται να ανανεωθεί ο σύνδεσμος; ευχαριστώ.