Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Γεράσιμος Πυλαρινός: Ωδή στον Μαρίνο Αντύπα (1984)

Ο Γεράσιμος Πυλαρινός γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1949. Σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο με τον Γεράσιμο Μηλιαρέση, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια ερμηνείας σύγχρονης μουσικής με τον Siegfried Behrend και σύνθεσης με τον Gunther Becker. Εμφανίστηκε σε ατομικά ρεσιτάλ και μουσική δωματίου σε διάφορα φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Διετέλεσε καθηγητής του Ελληνικού Ωδείου για πολλά χρόνια, καθώς και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, όπως διευθυντής προγράμματος του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει γράψει έργα συμφωνικά, ένα κοντσέρτο για βιολί ("Επιτάφιος θρήνος"), έργα για μικρά σύνολα, τρίο για φλάουτο, βιόλα και κιθάρα, παρτίτες για βιολί και πιάνο, καθώς και έργα για σόλο όργανα. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες και ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1993 ίδρυσε τη χορωδία «Μελίτη», ενώ τώρα διευθύνει τη χορωδία της αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά. Αρκετά έργα του έχουν ηχογραφηθεί και κυκλοφορούν σε δίσκους ή έχουν εκδοθεί σε παρτιτούρες.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τους τίτλους:
1982. Μικρογραφίες για Κιθάρα
1984. Ωδή στον Μαρίνο Αντύπα
1989. 14 Τραγούδια για Κλασική Κιθάρα του Σταύρου Ξαρχάκου
2005. Η επανάσταση της σιωπής (soundtrack)
Ο δίσκος που σας παρουσιάζω περιέχει ως κύριο έργο τη σύνθεση για σόλο κλασική κιθάρα "Ωδή στον Μαρίνο Αντύπα" αποτελούμενη από 4 Στροφές, αφιερωμένη φυσικά στον μεγάλο συμπατριώτη του συνθέτη και αγωνιστή Μαρίνο Αντύπα (1872-1906), ο οποίος κήρυξε την εξέγερση των αγροτών στη Θεσσαλία το 1906 και δολοφονήθηκε το 1907. 

Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης τέσσερις σύντομες συνθέσεις του Πυλαρινού: Τις "Παραλλαγές και Αλλέγρο" βασισμένες σε ένα πρωτότυπο θέμα του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τους "Χορούς" αρ. 2 και 3, από τους οποίους ο 3ος επονομάζεται "του γάμου", γιατί γράφτηκε για παράσταση του "Ματωμένου Γάμου" του Λόρκα (1982), και τέλος τις "Επτά Παραλλαγές" βασισμένες σε ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμείται από ωραίο χαρακτικό του Βάλια Σεμερτζίδη.


LP | EOLIA | 1984 | 

Δεν υπάρχουν σχόλια: