Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ο λόγιος Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο ταχύτατος Λούης (2004)

Με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 ο Γιάννης Μαρκόπουλος αποδέχθηκε μια παραγγελία του Δήμου Αμαρουσίου, με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του πρώτου νικητή Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη (1896), που ήταν Μαρουσιώτης και κέρδισε στο αγώνισμά του το Χρυσό Μετάλλιο νικώντας κατά κράτος τους ξένους αντιπάλους του και κατακτώντας τη μοναδική υστεροφημία που κατέστησε το όνομά του παροιμιώδες. Ο συνθέτης λοιπόν έγραψε το έργο "Ο ταχύτατος Λούης" σε στίχους του παλιού του συνεργάτη Πάνου Θεοδωρίδη (Σεργιάνι στον κόσμο, Λειτουργία του Ορφέα). Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στο Μαρούσι στις 28 Ιουλίου 2004, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε και σε άλλα μέρη.
Πρόκειται για μια μεγαλόπνοη σύνθεση για φωνές και μεγάλη ορχήστρα. Περιλαμβάνει τραγούδια και ορχηστρικά μέρη. Οι στίχοι του Πάνου Θεοδωρίδη έχουν έντονα πεζολογικό και περιγραφικό χαρακτήρα σε μια εμφανή προσπάθεια να καταγραφούν έμμετρα τα πραγματικά γεγονότα και η ανθρώπινη πλευρά του ήρωα Ολυμπιονίκη. Επιδιώκεται συνειδητά η προσγείωση της μυθοποιημένης μορφής του Λούη από το επίπεδο του υπεράνθρωπου υπεραθλητή, ώστε να έχει μια αξία η "παρουσία" του στους Αγώνες του 2004. Η μουσική, πάντως, του Γιάννη Μαρκόπουλου δεν αποφεύγει τον πειρασμό της μεγαλοστομίας, αν και υπάρχουν και οι χαμηλόφωνες στιγμές που δημιουργούν ένα ιδιάζον λυρικό κλίμα. Πιο ενδιαφέροντα δείχνουν τα ορχηστρικά μέρη, ιδιαίτερα το επονομαζόμενο "Η χαρά", το οποίο αναπτύσσεται με έναν όμορφο concertante διάλογο ανάμεσα στο φλάουτο και την ορχήστρα.
Βασικός ερμηνευτής του έργου είναι ο Κώστας Μακεδόνας με την καθαρή λαϊκόχρωμη φωνή του. Συμμετέχουν επίσης ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Μαρία Σπυροπούλου και η Χορωδία Fons Musicalis. Παίζει η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία με επικεφαλής τον πιανίστα Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Τη διδασκαλία της χορωδίας έκανε ο Κωστής Κωνσταντάρας. Στο φλάουτο ο διάσημος Βέλγος σολίστ Marc Grauwels. Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Μαρκόπουλος.

(c) CD | Legend | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: