Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Γιάννης Μαρκόπουλος: Κρητικός ορίζοντας (2016)

Ο κύκλος τραγουδιών "Κρητικός ορίζοντας" αποτελεί το κύκνειο δισκογραφικό άσμα του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου και συγχρόνως την τελευταία στροφή της αέναης επιστροφής του στις κρητικές του ρίζες. Ένα έργο με βιωματικές αναφορές, γεμάτο αισιοδοξία και εξωστρέφεια που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της γενέθλιας γης. Ο συνθέτης εδώ βρίσκεται σε μια κατάσταση αποκάλυψης της ψυχής του θέλοντας να μιλήσει μια σύγχρονη γλώσσα ανοιχτών οριζόντων και διεθνιστικού πνεύματος, εμποτισμένη συγχρόνως στα νάματα της λαϊκής σοφίας.
Το έργο περιλαμβάνει οκτώ πρωτότυπα τραγούδια κι ένα ορχηστρικό που παραπέμπει στο μεγαλειώδες αναγεννησιακό παρελθόν της Κρήτης. Μουσική και στίχοι, όλα γραμμένα από τον Γιάννη Μαρκόπουλο που εδώ για πρώτη φορά καταθέτει ένα εξολοκλήρου δικό του έργο και σε επίπεδο λόγου. Οι στίχοι του διακρίνονται από μια ηθελημένη απλότητα, κάτι σαν καθημερινές κουβέντες απλών ανθρώπων που βγάζουν μια πηγαία θυμοσοφία, αλλά συγχρόνως κουβαλούν και τη γνώση των πνευματικών ανθρώπων. Το τραγούδι “Ο Έρως Έρωτας” προέρχεται από ένα χορικό του συμφωνικού έργου "Η Συμφωνία της Ίασης" που γράφτηκε το 2000- 2001 σε ποίηση Μανώλη Πρατικάκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού. Εδώ ο συνθέτης το επεξεργάστηκε κατάλληλα, για να του δώσει μορφή τραγουδιού. Τα υπόλοιπα τραγούδια γράφτηκαν στο διάστημα 2005-2016. Ένα από αυτά ("Θα ήθελα να γνώριζα") το είχε συμπεριλάβει και στο δίσκο "Εντεύθεν" (2015) με ερμηνευτή τον Δήμο Αναστασιάδη.
Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, ένας νέος Κρητικός καλλιτέχνης που εμπιστεύτηκε ο συνθέτης θυμίζοντας ανάλογες χειρονομίες του στα παλιότερα χρόνια, πρώτα με τον Νίκο Ξυλούρη κι αργότερα με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη. Ο νεαρός καλλιτέχνης είχε ήδη μια παρουσία στο μουσικό στερέωμα με τραγούδια της Κρήτης (Χειμώνα φέρνεις, Μωσαϊκό) και έδειξε έτοιμος να αναλάβει τη βαριά ευθύνη που του εμπιστεύθηκε ο μεγάλος συνθέτης. Στην εκτέλεση του έργου συμμετέχει η 14μελής ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία" και το φωνητικό σύνολο Libro Coro από τον Πειραιά σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή. Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον συνθέτη.

(c) CD | Feelgood Records | 2016 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: