Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ο σκηνικός Νίκος Κυπουργός: Κηποθέατρο (2004)

Έχοντας πίσω του συμπληρωμένες δυο δεκαετίες γόνιμης σχέσης με τον τομέα της σκηνικής μουσικής, δηλαδή της μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Νίκος Κυπουργός πραγματοποίησε το 2004 μια ζωντανή παρουσίαση επιλεγμένων στιγμών από το σκηνικό του έργο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η οποία εκδόθηκε αμέσως σε δίσκο από τον Σείριο με τίτλο "Κηποθέατρο". 
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευφυές συμπίλημα ενός εκ των πραγμάτων ετερόκλητου υλικού που τελικά αποκτά μια ομοιογενή γραμμή χάρις στην ανάδειξη της εξαιρετικής ηχοχρωματικής αισθητικής του δημιουργού. 
Το υλικό χωρίζεται σε δυο υποενότητες με τους τίτλους: Κηποθέατρο και Σινέ-Άλσος. Καθεμιά αντιστοιχεί και στη βασική πηγή προέλευσης του υλικού. Η πρώτη αφορά στη μουσική για το θέατρο και η δεύτερη στον κινηματογράφο. Το θεατρικό υλικό προέρχεται κυρίως από παιδικές παραστάσεις, αλλά λειτουργεί άνετα και για ένα ακροατήριο ενηλίκων.
Για την απόδοση όλου αυτού του μουσικού καλειδοσκοπίου επιστρατεύτηκε μια πλειάδα εκλεκτών συντελεστών από το μουσικό χώρο. Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη, Χρόνης Αηδονίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δώρος Δημοσθένους, Λιζέτα Καλημέρη και Nicola Flori. Συμμετέχουν: Παιδική και Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Φωνητικό Κουαρτέτο Camea Σόφιας, Συμφωνική Μπάντα Νέου Φίλιππος Νάκας, Συγκρότημα Γύρω-Γύρω. Συμμετέχουν επίσης κορυφαίοι μουσικοί, όπως: Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Ιρίνα Βαλεντίνονα (πιάνο), Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Στέλλα Κυπραίου (κιθάρα, λαούτο), Μίλτος Παπαστάμου (βιολί), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Renato Ripo (βιολοντσέλο).


(c) CD | Σείριος | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: