Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Μάνος Χατζιδάκις: America America (1963)

Μετά το όσκαρ τραγουδιού για τα "Παιδιά του Πειραιά" (1961) ο Μάνος Χατζιδάκις έγινε περιζήτητος από τα μεγάλα χολιγουντιανά στούντιο και του δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γράψει μουσική για μεγάλες διεθνείς παραγωγές, αν και συνέχισε να κοσμεί και πολλές ελληνικές ταινίες με τη μουσική του. Ανάμεσά τους και η επική ταινία "America America", παραγωγής 1963, σε σκηνοθεσία και σενάριο του μεγάλου Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Ελία Καζάν
Ασφαλώς προκαλεί μια απορία πώς ευοδόθηκε αυτή η συνάντηση του συνθέτη με τον διάσημο σκηνοθέτη σε μια εποχή ο Χατζιδάκις είχε ήδη συνεργαστεί με τον στιγματισμένο από τις μακαρθικές εκκαθαρίσεις σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν και συνέχισε τη συνεργασία μαζί του και τα επόμενα χρόνια (TopKapi, Illya Darling), παρόλο που ο Ντασέν θεωρούσε ευθέως ως υπεύθυνο για την προσωπική του περιπέτεια τον Καζάν που δυστυχώς υπέκυψε στις πιέσεις και κατέδωσε συναδέλφους του για φιλοκομμουνιστικά φρονήματα!
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει πλέον σημασία είναι ότι η συνεργασία Χατζιδάκι-Καζάν στη σπουδαία αυτή ταινία απέφερε ένα υπέροχο soundtrack, πλημμυρισμένο από θεσπέσιες μελωδίες, αλλά και χορευτικούς ρυθμούς με ανατολίτικα ηχοχρώματα, καθώς το σενάριο τοποθετεί την αρχή της ιστορίας στην τουρκοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη. Εδώ περιέχονται και τα τραγούδια "Τ' αστέρι του Βοριά" και "Τα λουστράκια" σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που ερμηνεύουν ο Βασίλης Ριζιώτης, ο Γιώργος Ρωμανός και χορωδία, ενώ υπάρχει και η μελωδία του τραγουδιού "Μια Παναγιά" χωρίς λόγια, το οποίο πάντως την επόμενη χρονιά ως κανονικό τραγούδι πλέον με στίχους του Γκάτσου κυκλοφόρησε στις 45 στροφές με τη φωνή του Λάκη Παππά. Παίζει η Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών και διευθύνει ο συνθέτης.

(c) CD | Warner Bros. Records Inc. | 1963 | Επανέκδοση: Σείριος 2003 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

χρόνης είπε...

Το "Μια Παναγιά" στην ταινία ακουγόταν κανονικά με στίχους από χορωδία γυναικών (περίπου στη μέση της ταινίας).

Άαβας / d58 είπε...

Σωστή επισήμανση, αλλά στο επίσημο soundtrack δεν υπάρχει αυτή η ερμηνεία, παρά μονάχα η οργανική μελωδία του τραγουδιού.