Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Σταύρος Ξαρχάκος: Το ταξίδι & Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1962-65/1997)

Δύο από τα πρώτα soundtrack του Σταύρου Ξαρχάκου περιέχονται σ' αυτόν τον ψηφιακό δίσκο που εκδόθηκε κάπου 35 χρόνια από την εποχή που γράφτηκαν.
Η πρώτη επαφή του συνθέτη με τον κινηματογράφο σημειώθηκε το 1962, όταν έγραψε τη μουσική για τις ταινίες "Τρίτος δρόμος" και "Το ταξίδι". Η δεύτερη από αυτές ήταν μια παραγωγή της Finos Film που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος σε σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα που έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Νίκος Κούρκουλος μαζί με μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών της εποχής, όπως ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Νότης Περγιάλης, η Σμαρώ Στεφανίδου και η Σαπφώ Νοταρά. 
Ο συνθέτης έγραψε ένα τρυφερό και λυρικό soundtrack προσαρμοσμένο στο δραματικό ύφος της ταινίας. Χαρακτηριστική η μελωδία της "Βαρκαρόλας" που διατρέχει την ταινία και αποδίδεται άλλοτε σε οργανική κι άλλοτε σε χορωδιακή μορφή, αν και την ξέρουμε κι ως κανονικό τραγούδι από πάμπολλες μεταγενέστερες εκτελέσεις (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Χατζής, Αλέκα Μαβίλη, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Αγνή Μπάλτσα). Στην ταινία ακούγονται επίσης και δυο πανέμορφα λαϊκά τραγούδια ("Τα δάκρυά μου είναι καυτά", "Για χατήρι σου") που ερμηνεύει η Ζωή Φυτούση.
Το 1965 ο συνθέτης κληθηκε για δεύτερη φορά να γράψει μουσική σε ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Πρόκειται για τη χαριτωμένη κομεντί του Αλέκου Σακελλάριου "Μοντέρνα Σταχτοπούτα", μια παραγωγή της εταιρείας Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης με συμπρωταγωνιστές της Αλίκης τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Σταύρο Ξενίδη, τον Άρη Μαλλιαγρό και τον Χρήστο Πάρλα. Ο Ξαρχάκος δεν είχε δυσκολία να προαρμόσει το ύφος του στον ανάλαφρο χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και να μας δώσει χαριτωμένα οργανικά θέματα μαζί με δυο πολύ όμορφα τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου, το καθαρά βουγιουκλακικής αισθητικής "Γύρνα με στα περασμένα" και κυρίως το έξοχο λαϊκό "Υπομονή" που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μαζί με την Αλίκη, ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά τραηούδια του συνθέτη.
Αμφότερα τα soundtrack αυτά παρέμειναν ανέκδοτα επί δεκαετίες, για να εκδοθούν σε δίσκο για πρώτη φορά το 1997 με τη φροντίδα του Μάκη Δελλαπόρτα. Πάντως τα τραγούδια είχαν αυτονομηθεί από την αρχή και είχαν κυκλοφορήσει αμέσως σε δισκάκια 45 στροφών σημειώνοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.

(c) CD | Minos-EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: