Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Μάνος Χατζιδάκις: Συνέβη στην Αθήνα (1961/1964)

Μέσα στη δεκαετία του '50 κι αφού εξάντλησε τη θεματολογία των αρχετυπικών αρχαιοελληνικών μύθων, η χολιγουντιανή κινηματογραφία στράφηκε και προς τη νεότερη Ελλάδα με μια σειρά σημαντικών παραγωγών που διαφήμισαν τον τόπο στα πέρατα του πλανήτη συμβάλλοντας αποφασιστικά στο τουριστικό ρεύμα που άρχισε να κατακλύζει τα παρθένα ακόμη τοπία της ελληνικής γης. 
Είχαν προηγηθεί οι ταινίες "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (1956) του μεγάλου φιλέλληλα σκηνοθέτη Ζιλ Ντασσέν κι αμέσως μετά η φαντασμαγορική περιπέτεια "Το παιδί και το δελφίνι" (1957) του διάσημου Πολωνοαμερικανού Ρούντολφ Ματέ, ο οποίος στη συνέχεια θα υπογράψει και τις ελληνικού ενδιαφέροντος ταινίες "The 300 Spartans" (1962) και "Aliki My Love" (1963) με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη! Βεβαίως οι κορυφαίες ταινίες αυτής της κατηγορίας ήταν χωρίς αμφιβολία το "Ποτέ την Κυριακή" (1960), πάλι του Ζιλ Ντασσέν, και ο "Ζορμπάς" του Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν.
Ανάμεσα λοιπόν σ' αυτήν την ελληνοκεντρική σειρά ταινιών υπάρχει κι άλλη μία με προφανές ενδιαφέρον. Τίτλος της: "It Happened in Athens" (Συνέβη στην Αθήνα). Γυρίστηκε στην Αθήνα με σκηνοθέτη τον Andrew Marton και πρωταγωνίστρια τη χυμώδη Aμερικανίδα Jayne Mansfield. Η ταινία αντλεί την έμπνευσή της από το ιστορικό γεγονός της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896 μέσα από την προσωπική ιστορία του θρυλικού πρωταθλητή μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.  
Ο Μάνος Χατζιδάκις, διάσημος ήδη από το όσκαρ που μόλις είχε κατακτήσει για το τραγούδι της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή", έμοιαζε η φυσική επιλογή για τη μουσική επένδυση κι αυτής της ταινίας. Ο συνθέτης ανταποκρίθηκε καταθέτοντας ένα εξαιρετικό soundtrack, το οποίο στην πραγματικότητα είναι και το μοναδικό αξιόλογο στοιχείο της μέτριας αυτής ταινίας. Ένας καταιγισμός ευφάνταστων μελωδικών και ρυθμικών θεμάτων συνιστούν ένα χορταστικό ακρόαμα διανθισμένο και με το υπέροχο ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε η Hannelore Auer με αγγλικούς στίχους του Charles Haldeman, ενώ η ελληνική εκδοχή του έχει στίχους του συνθέτη, ο οποίος διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα που ερμηνεύει το έργο.

ΥΓ. Δυστυχώς οι τίτλοι και στις δυο ψηφιακές εκδόσεις του δίσκου παρουσιάζουν μια ακαταστασία κι έτσι είναι ενδεχόμενο ορισμένοι τίτλοι να μην αντιστοιχούν σωστά στα μουσικά θέματα.

(c) CD | EMI Columbia | 1961/1964 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: