Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Κώστας Καπνίσης: Το δόλωμα (1964/1991)

Η έγχρωμη ταινία "Το δόλωμα", μια χαριτωμένη κωμωδία της Finos Film παραγωγής 1964 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Βαγγέλη Βουλγαρίδη, έκοψε συνολικά 557.302 εισιτήρια στην πρώτη προβολή και κατατάχτηκε στη 2η θέση ανάμεσα σε 92 παραγωγές της χρονιάς, πίσω από το κλασικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Κορίτσια για φίλημα".
Καλογυρισμένη παραγωγή με εντυπωσιακά ντεκόρ και κοσμοπολίτικο περιβάλλον σε μια εποχή που τα ελληνικά νησιά και κυρίως η Ρόδος είχαν αρχίσει να προσελκύουν κατά κύματα τους ξένους τουρίστες. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο αποκορύφωμα της λαμπερής της παρουσίας στα κινηματογραφικά πλατό, εδώ σε μια σπάνια στιγμή χωρίς τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ δίπλα της, μας δίνει μια ερμηνεία που κινείται με άνεση στο τυποποιημένο πλαίσιο της προσωπικής της μανιέρας σφυρηλατώντας μια κινηματογραφική προσωπικότητα ακαταμάχητρης γοητείας.
Η μουσική της ταινίας ανήκει στον πολυγραφότατο Κώστα Καπνίση σε μια χρονιά που υπέγραψε τη μουσική σε έξι συνολικά παραγωγές. Λειτουργικά ορχηστρικά θέματα, αλλά και μερικά όμορφα τραγούδια συνιστούν το περιεχόμενο αυτού του soundtrack που παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι το 1991, όταν και πάλι ο ακούραστος Μάκης Δελαπόρτας το έβγαλε από την αφάνεια. Ξεχωρίζει φυσικά το υπέροχο νοσταλγικό τραγούδι "Άσ' το το χεράκι σου" σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου που η μελωδία του θυμίζει αρκετά το κλασικό "Άσ' τα τα μαλλάκια σου". Το ερμηνεύει το δίδυμο Μουζάς-Λιγνός μαζί με την Αλίκη, αν και στην οθόνη εμφανίζονται να το ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Κώστα Φυσσούν και Γιάννης Ιωαννίδης. Η Αλίκη ερμηνεύει επίσης το νεανικό "Μου αρέσουνε τ' αγόρια", ενώ η Κλειώ Δενάρδου το ζεϊμπέκικο "Μπουζουκάκι μου".

(c) CD | Lyra | 1964/1991 | Πηγή: Lila/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: