Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Κώστας Καπνίσης: Τζένη Τζένη (1966/1994)

Η ταινία "Τζένη Τζένη", έγχρωμη κομεντί της Finos Film παραγωγής 1966, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της κορυφαίας πρωταγωνίστριας Τζένης Καρέζη με 587.323 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή που την κατέταξαν στην 3η θέση σε σύνολο 101 ταινιών της υπερπαραγωγικής εκείνης χρονιάς. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντίνος Δημόπουλος σε σενάριο του τρομερού συγγραφικού διδύμου Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη που έγραψαν ένα πολύ ενδιαφέρον έργο με φόντο το μαγευτικό τοπίο των Σπετσών. Δίπλα στη λαμπερή πρωταγωνίστρια εμφανίζεται μια πλειάδα κορυφαίων ηθοποιών, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, η Ελένη Ζαφειρίου, η Νανά Σκιαδά, ο Βάσος Ανδρονίδης και πολλοί άλλοι.
Η ταινία είναι πλημμυρισμένη από την ευφάνταστη μουσική του Κώστα Καπνίση, κυρίως με οργανικά θέματα που υπηρετούν τη δράση, άλλοτε μελωδικά κι άλλοτε πιο εξωστρεφή και συχνά σε χρώματα παραδοσιακά, ιδιαίτερα στη σκηνή του γάμου. Μεταξύ άλλων ακούγεται κι ένα νυφιάτικο εμβατήριο που θυμίζει το εμβληματικό εμβατήριο του Μέντελσον από το "Όνειρο θερινής νυκτός". Το τραγούδι "Το μεγάλο μυστικό μου" εμφανίζεται να το ερμηνεύει η Νόρα Βαλσάμη, αλλά η φωνή ανήκει στην Καίτη Χωματά! Το "Νυφιάτικο τραγούδι" ερμηνεύεται από χορωδία.
Το ενδιαφέρον αυτό soundtrack, όπως σχεδόν ολόκληρη η κινηματογραφική μουσική του Κώστα Καπνίση, παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι το 1994, όταν για πρώτη φορά κυκλοφόρησε σε αναλογικό δίσκο από την RCA/Ariola με την επιμέλεια (φυσικά) του Μάκη Δελαπόρτα.

(c) CD | RCA/BGM | 1966/1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: