Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ο "άλλος" Μικρούτσικος: Slow Motion, Guitar Concerto, The Hell of a Season (1998)

Εδώ έχουμε έναν ακόμη λόγιο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου που αναδεικνύει τις αρετές του στην καθαρή συμφωνική γραφή μέσα από τρία σημαντικά έργα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, γραμμένα για διαφορετικές αφορμές και ηχογραφημένα ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:
1. Slow Motion (Αργή Κίνηση), σύνθεση του 1990 για ορχήστρα εγχόρδων. Έργο που θυμίζει έντονα το αριστουργηματικό "Cantus in memoriam Benjamin Britten" του Εσθονού συνθέτη Arvo Part. Ερμηνεύει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
2. Κοντσέρτο για Κιθάρα και Ορχήστρα, σύνθεση του 1992 που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της Λιέγης και αναπτύσσεται στην τυπική μορφή των τριών μερών, χωρίς ειδική επισήμανση κάθε μέρους. Ο αξιόλογος Έλληνας κιθαριστής Κώστας Κοτσιώλης είναι ο σολίστ, ενώ την Ορχήστρα της Κόρντοβα διευθύνει ο σημαντικός Κουβανός συνθέτης, κιθαριστής και μαέστρος Leo Brouwer.
3. The Hell of a Season (Η Κόλαση μιας Εποχής), σύνθεση του 1989, μια εξαιρετική συμφωνική τοιχογραφία του Θάνου Μικρούτσικου που γράφτηκε για τη 200η επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας διευθύνει ο Loris Tjeknavorian.

(c) CD | EMI Classics | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: