Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Μάνος Χατζιδάκις: Topkapi (1964)

Αμέσως μετά τη μεγάλη συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι με τον Ελία Καζάν στην ταινία "America America" (1963) ο συνθέτης επέστρεψε στον άλλο διάσημο σκηνοθέτη, με τον οποίο μερικά χρόνια νωρίτερα είχε επιβάλει την παρουσία του στο παγκόσμιο μουσικόφιλο κοινό, δηλαδή τον Jules Dassin με την ταινία "Ποτέ την Κυριακή"
Η δεύτερη συνεργασία τους ήρθε το 1964 με την ταινία "Topkapi", έγχρωμη παραγωγή της United Artists, βασισμένη σε σενάριο του Eric Ambler με πρωταγωνίστρια πάλι τη Μελίνα Μερκούρη και δίπλα της ένα καστ διάσημων ηθοποιών, όπως ο Μαξιμίλιαν Σελ, ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Ρόμπερτ Μόρλεϊ, ο Ακίμ Ταμίροφ, αλλά και η Δέσπω Διαμαντίδου και ο άσημος τότε γιος του σκηνοθέτη Τζο. Μάλιστα ο Ουστίνοφ με την ερμηνεία του απέσπασε το δεύτερο όσκαρ της καριέρας του, μερικά χρόνια μετά την πρώτη βράβευσή του για το ρόλο του στην επική ταινία "Σπάρτακος".
Η ταινία έχει ύφος σάτιρας, σαν μια παρωδία - θα έλεγα - της κλασικής ταινίας του σκηνοθέτη "Ριφιφί" (1955), καθώς και πάλι το σενάριο βασίζεται σε μια ιστορία κλοπής, αυτή τη φορά με το σκηνικό τοποθετημένο στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο ένα σμαραγδένιο στιλέτο από το ιστορικό παλάτι Τοπκαπί της Πόλης. Φυσικά η επιχείρηση στέφεται από παταγώδη αποτυχία, αλλά η ταινία αφήνει μια αβίαστη ικανοποίηση με την καλοστημένη πλοκή και τους απολαυστικούς της διαλόγους.
Αλλά ας μιλήσουμε και για τη μουσική της ταινίας που υπογράφει και πάλι ο Μάνος Χατζιδάκις. Φυσικά ο έμπειρος και ιδιοφυής συνθέτης δεν έχει καμιά δυσκολία να ντύσει με ατμοσφαιρικά οργανικά θέματα τη δράση της ταινίας, αλλά χωρίς αμφιβολία το κύριο ενδιαφέρον εντοπίζεται σε μια ρυθμική μελωδία που διατρέχει όλη την ταινία, η οποία στο ηχογραφημένο soundtrack ακούγεται ως πρόλογος και επίλογος του έργου, αλλά και ως ημιτελές τραγούδι με αγγλόφωνους στίχους ερμηνευμένο από τη Μελίνα. Όπως μας εξηγεί ο συνθέτης, αυτή η μελωδία είχε γραφτεί αρκετά χρόνια πιο παλιά κι όταν η Μελίνα την πρωτάκουσε στην "Οδό Ονείρων", απαίτησε από τον συνθέτη να αποτελέσει τη βάση της μουσικής επένδυσης της ταινίας. Κάμποσα χρόνια αργότερα ο συνθέτης τη μετέτρεψε και σε κανονικό τραγούδι με στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου και τίτλο "Το μαγικό χαλί" που πρώτη ερμήνευσε η Φλέρυ Νταντωνάκη και περιλήφθηκε στο υλικό του δίσκου "Λειτουργικά" (1991).

(c) CD | United Artists | 1964 | Επανέκδοση: Σείριος 2001 | Πηγή: d58


1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

Αγαπητέ Ααβα, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα soundtrack του αξέχαστου και σπουδαίου Έλληνα Μάνου Χατζηδάκη. Πληροφοριακά , πρόσφατα άκουσα σε podcast της Lifo κάποια πολύ ενδιαφέροντα ηχητικά αποσπάσματα από ραδιοφωνικές εκπομπές του Μάνου στο ιδιωτικό ραδιόφωνο.