Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Σταύρος Ξαρχάκος: Λόλα (1964/2006)

Αμέσως μετά τα "Κόκκινα φανάρια" ο Σταύρος Ξαρχάκος ξαναγράφει μουσική για ταινία με πρωταγωνίστρια τη Τζένη Καρέζη, ενώ ξανασυναντιέται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο, δυο χρόνια μετά την παρθενική κινηματογραφική του εμπειρία στην ταινία "Το ταξίδι"
Η τριπλή αυτή συνάντηση - συνθέτη, πρωταγωνίστριας και σκηνοθέτη - συνέβη στη θρυλική ταινία "Λόλα", μια παραγωγή της Finos Film σε σενάριο του Ηλία Λυμπερόπουλου, όπου ο ανερχόμενος ζεν πρεμιέ της εποχής Νίκος Κούρκουλος λάμπει πλάι στην Καρέζη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Παντελή Ζερβό, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Νίκο Φέρμα, τον Σπύρο Καλογήρου και τον Λαυρέντη Διανέλλο σε ένα δυνατό δράμα με φόντο και πάλι την Τρούμπα και μια ερωτική ιστορία μπλεγμένη με τους κώδικες της νύχτας και το ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών.
Η ταινία αυτή έδωσε την ευκαιρία στον νεαρό συνθέτη να ξετυλίξει πολύ δημιουργικά το μουσικό του ταλέντο και να μας δώσει ένα εξαιρετικά συναρπαστικό soundtrack πλημμυρισμένο με έξοχες οργανικές μελωδίες και ατμοσφαιρικά μοτίβα, αλλά και υπέροχα λαϊκά τραγούδια που άφησαν εποχή. Η αρχή γίνεται με το εξαίσιο λυρικό μοτίβο της "Λόλας" που το ακούμε σε φωνητική (το ερμηνεύει η ίδια η Καρέζη) και οργανική μορφή ζωγραφισμένο με τις αδρές λαϊκές πινελιές του Γιώργου Ζαμπέτα που μεγαλουργεί στο συγκλονιστικό χασάπικο "Ο χορός του Σάκαινα", ίσως το ωραιότερο χασάπικο της μουσικής μας, αντίστοιχο με το "Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας" του Μάνου Λοΐζου. Στο κλείσιμο της ταινίας ακούγεται η απέραντης ομορφιάς λαϊκή σερενάτα "Χάθηκε το φεγγάρι" από τη Βίκυ Μοσχολιού που, αν και είχε ήδη μια μικρή παρουσία στο τραγούδι, εδώ ουσιαστικά κάνει το πραγματικό ντεμπούτο της με τη γνωστή θριαμβευτική πορεία τα επόμενα χρόνια. Για την ίδια ταινία επίσης γράφτηκε και το στιβαρό χασάπικο "Όνειρο δεμένο" που ερμήνευσε ο Πάνος Γαβαλάς κι έμελλε να εδραιωθεί ως μια από τις κορυφαίες κατακτήσεις του συνθέτη στο λαϊκό πεδίο. Οι στίχοι ολων των τραγουδιών γράφτηκαν από τον Βαγγέλη Γκούφα.
Αν και τα δυο βασικά θέματα της ταινίας, δηλαδή το οργανικό "Ο χορός του Σάκαινα" και το τραγούδι "Όνειρο δεμένο" είχαν κυκλοφορήσει την ίδια εποχή σε δίσκο 45 στροφών, το υπόλοιπο soundtrack παρέμενε ανέκδοτο για τέσσερις περίπου δεκαετίες! Μόλις το 2005 στη νέα έκδοση του δίσκου "Κόκκινα φανάρια" από την EMI Columbia συμπεριλήφθηκαν έξι μέρη (τρία ορχηστρικά και τρία τραγούδια) της μουσικής για τη "Λόλα", ενώ το 2006 από τη Legend εκδόθηκε για πρώτη φορά το ολοκληρωμένο soundtrack με 19 μέρη, χωρίς όμως το τραγούδι "Όνειρο δεμένο" που ανήκει στο ρεπερτόριο της Columbia.

(c) CD | Legend | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: