Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Μάνος Χατζιδάκις: Illya Darling (1967)

Αφού μιλήσαμε χθες για την ιστορική ταινία "Ποτέ την Κυριακή", φυσιολογικά περνάμε σήμερα στη μουσικοθεατρική παράσταση "Illya Darling" που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη την κρίσιμη χρονιά του 1967. Η Μελίνα Μερκούρη ανεβάζει στο Broadway την ομώνυμη παράσταση βασισμένη στην πρώτη ύλη της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή" (1960), με την οποία είχε κατακτήσει τη διεθνή της καταξίωση ως πρωταγωνίστρια. Συμπρωταγωνιστούν ο Νίκος Κούρκουλος, η Δέσπω Διαμαντίδου και ο Τίτος Βανδής. Σκηνοθετεί ο Jules Dassin. Και φυσικά η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις, εγκατεστημένος ήδη στην Αμερική και περιζήτητος εκείνη την εποχή από τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ, αλλά και τους θεατρικούς παραγωγούς, έχοντας ήδη καταθέσει σπουδαίες μουσικές επενδύσεις σε σημαντικές παραγωγές της μεγάλης οθόνης (Never on Sunday, It Happened in Athens, The 300 Spartans, Aliki My Love, America America, TopKapi, Steps), υποκύπτει στην πίεση να επανέλθει στο εμβληματικό soundtrack του "Ποτέ την Κυριακή" που τον είχε κάνει διάσημο χάρις στο όσκαρ που κέρδισε το βασικό τραγούδι της ταινίας διασκευάζοντας και εμπλουτίζοντας το πρωτότυπο υλικό σε μορφή μιούζικαλ με κυρίαρχο το χορευτικό στοιχείο και τα έντονα φολκλορικά ελληνικά χρώματα σε μια εποχή που η μακρινή πατρίδα του κατακτούσε τον κόσμο του τουρισμού ακριβώς μέσα από τη διασημότητα του τραγουδιού "Τα παιδιά του Πειραιά" και ασφαλώς του "Ζορμπά" που 2-3 χρόνια νωρίτερα είχε παρουσιάσει στο παγκόσμιο κοινό ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι στίχοι των τραγουδιών υπογράφονται από τον Joe Darion, ενώ την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Ralf Burns. Ο Μάνος Χατζιδάκις προτάθηκε την επόμενη χρονιά για το βραβείο Tony.
Οι παραστάσεις του έργου ξεκίνησαν με μεγάλη επιτυχία, αλλά δυστυχώς τα "γεγονότα" της Αθήνας (χουντικό πραξικόπημα) λίγους μήνες αργότερα οδήγησαν στην εσπευσμένη διακοπή τους, καθώς η Μελίνα αποφάσισε να αφιερώσει τη διεθνή της αναγνωρισιμότητα στην υποστήριξη του αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας στην πατρίδα της. Παράπλευρη συνέπεια αυτού ήταν ότι ανακόπηκε πρόωρα και η απόπειρα για διεθνή καριέρα του συμπρωταγωνιστή της Νίκου Κούρκουλου!

(c) LP | United Artists | 1967 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: