Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Μάνος Χατζιδάκις: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (1961)

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60 ο Μάνος Χατζιδάκις, παρά την εντατική ενασχόλησή του με την κινηματογραφική μουσική εντός κι εκτός Ελλάδας, δεν παρέλειπε να δίνει το επιβλητικό παρών του στο προνομιακό του πεδίο που ήταν η μουσική για το θέατρο, όπου ήδη από την προηγούμενη δεκαετία είχε χτίσει ένα κολοσσιαίο έργο, έστω κι αν στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει δυστυχώς ανέκδοτο.
Το 1961 λοιπόν συνεργάστηκε με τον σημαντικό θεατρικό σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Μυράτ γράφοντας τη μουσική για την ιστορική παράσταση "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε". Πρόκειται φυσικά για το κλασικό αριστούργημα του μεγάλου Ιταλού θεατρικού συγγραφέα (βραβείο Νόμπελ 1934) Luigi Pirandello (1867-1936), ελληνικής μάλιστα καταγωγής (ο ίδιος υποστήριζε ότι το αυθεντικό του όνομα ήταν Πυράγγελος), ο οποίος σφράγισε τη θεατρική τέχνη του 20ου αιώνα με τρία αξεπέραστα αριστουργήματα: Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα και Απόψε αυτοσχεδιάζουμε.
Το έργο μετέφρασε στα ελληνικά με υποδειγματικό τρόπο ο ίδιος ο Μυράτ, ενώ η παράσταση παίχτηκε στο Θέατρο Αθηνών τη σεζόν 1961-1962 με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους: Βούλα Ζουμπουλάκη, Γιάννη Αργύρη, Αλίκη Ζωγράφου, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βύρωνα Πάλλη, Βάσο Ανδρονίδη, Θανάση Μυλωνά, Ζωή Φυτούση και άλλους.
Ο Μάνος Χατζιδάκις κατέθεσε ένα σύντομης διάρκειας (μόλις 16 λεπτών) μουσικό έργο ακαταμάχητης γοητείας με εξαίσιες μελωδίες και τραγούδια που καθιστούν το συγκεκριμένο soundtrack μια από τις πιο εμπνευσμένες δημιουργικές του στιγμές. Το έργο περιλαμβάνει ένα σύντομο Πρόλογο με τον Μυράτ να απαγγέλλει μια θεατρική παρλάτα γραμμένη από τον συνθέτη, ο οποίος άλλωστε έγραψε και τους στίχους των τριών τραγουδιών που ακολουθούν (Ο ταχυδρόμος πέθανε, Το μαντολίνο, Η πέτρα) με ερμηνευτές τη Ζωή Φυτούση και τη Βούλα Ζουμπουλάκη, ενώ παρεμβάλλονται και δυο πανέμορφα οργανικά χορευτικά θέματα (Ο χορός των τριών κοριτσιών, Χορός σε 11/8)
Το ακριβό αυτό μουσικό υλικό κυκλοφόρησε, παράλληλα με την παράσταση, σε αναλογικό δίσκο extended από την Columbia, ενώ στην επίσημη εργογραφία του συνθέτη καταγράφεται ως Έργο 18. Το 2002 επανεκδόθηκε σε πολύ φροντισμένη ψηφιακή μορφή με βελτιωμένο μέσα σε ένα πολύ καλαίσθητο βιβλιαράκι που περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την παράσταση και τη μουσική του έργου. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Δημήτρης Μυταράς.

(c) CD | EMI Columbia | 1961/2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: