Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ο "άλλος" Μικρούτσικος: Η επιστροφή της Ελένης (1999)

Ολοκληρώνουμε αυτό το αφιέρωμα στη λόγια πλευρά του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου με μια μεγάλη δημιουργία που κλείνει θριαμβευτικά τη δεκαετία '90, αν και φυσικά ο δημιουργός δε σταμάτησε εκεί, αλλά μέχρι το τέλος του βίου του συνέχισε να συνθέτει έργα σ' αυτό το πεδίο, παράλληλα με το ευρύτερης αποδοχής λαϊκό του έργο.
Τον Ιανουάριο λοιπόν του 1999 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η μονόπρακτη όπερα "Η επιστροφή της Ελένης", σύνθεση σε τρεις ενότητες μοιρασμένες σε έξι συνολικά σκηνές με θέμα τον αρχετυπικό μύθο της ωραίας Ελένης, όπως μας τον παραδίδουν οι αρχαίοι μύθοι, η ευριπίδεια εκδοχή και η νεοτερική ποιητική ματιά του Γιάννη Ρίτσου. Το έργο διερευνά την εσωτερική αναζήτηση ταυτότητας της ηρωίδας μέσα από τις πολλαπλές εκδοχές της προσωπικής της περιπέτειας που ισορροπεί μεταξύ ανθρώπινης και θεϊκής διάστασης. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον τότε πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Χρήστο Λαμπράκη, βασισμένο εν πολλοίς στο ποιητικό κείμενο του Γιάννη Ρίτσου, με την παρέμβαση του συνθέτη στη διαμόρφωση της πλοκής. Η πρώτη γραφή του έργου είχε παρουσιαστεί το 1993, πριν πάρει το 1999 την οριστική του μορφή, με την οποία παρουσιάστηκε στο ΜΜΑ, αλλά και σε ξένες πόλεις (Μονπελιέ, Φλωρεντία).
Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, από τις σπάνιες ελληνικές δημιουργίες στο πεδίο της όπερας με διεθνή απήχηση και διανομή. Την παράσταση σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Η μεσόφωνος Pamela Pantos έχει επωμιστεί τον επώνυμο ρόλο, ενώ συμμετέχουν επίσης σημαντικοί Έλληνες και ξένοι λυρικοί ερμηνευτές, όπως: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Μάτα Κατσούλη (σοπράνο), Τζούλια Σουγλάκου (σοπράνο), Χριστόφορος Σταμπόγλης (βαθύφωνος), Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος), Αντώνης Κορωναίος, Γιάννης Χριστόπουλος και άλλοι.
Στην ερμηνεία του έργου συμμετέχει επίσης η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, ενώ παίζει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Συμμετέχουν επίσης οι σολίστ: Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο).

(c) 2CD | EMI Classics | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: