Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Σταύρος Ξαρχάκος: Λυσιστράτη (1972/2006)

Στα πρώτα χρόνια του χουντικού καθεστώτος ο Σταύρος Ξαρχάκος συνέχισε να γράφει μουσική για τον ελληνικό κινηματογράφο με πιο ξεχωριστές στιγμές τις ταινίες "Κορίτσια στον ήλιο" (1968) και "Γυμνοί στο δρόμο" (1969). Το μουσικό υλικό της δεύτερης αποτέλεσε το περιεχόμενο του κύκλου τραγουδιών "Κόσμε αγάπη μου" που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, ενώ ακολούθησε η ελεγειακή καντάτα "Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας" σε ποίηση του Λόρκα. Στη συνέχεια ο συνθέτης αναχώρησε για ανώτερες μουσικές στο εξωτερικό και μάλιστα στο ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας θήτευσε για ένα διάστημα και ως βοηθός μαέστρος του διάσημου Αμερικανού συνθέτη και αρχιμουσικού Leonard Bernstein!
Το 1972 έρχεται ο επόμενος σημαντικός κινηματογραφικός του σταθμός με την ταινία "Λυσιστράτη" που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζερβουλάκος σε σενάριο του Γιάννη Νεγρεπόντη βασισμένο φυσικά στο κλασικό αριστούργημα του Αριστοφάνη. Στην ταινία επιστρατεύτηκε ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών γύρω από τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές, τη Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, όπως η Άννα Φόνσου, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, η Άννα Ματζουράνη και η Κατιάνα Μπαλανίκα, οι οποίοι ερμηνεύουν και τα τραγούδια. Ο κλασικός μύθος της γυναικείας εξέγερσης κατά της ανδρικής δυναστείας και η απόφαση της ερωτικής αποχής αποτελούσε για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ένα προκλητικό αλλά και αβανταδόρικο θέμα σε μια εποχή που κυριαρχούσε διεθνώς το ρεύμα της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Η ταινία έγινε δεκτή με ευνοϊκά σχόλια και μάλιστα βραβεύτηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Η ταινία είναι πλημμυρισμένη με χαρούμενα και εξωστρεφή μουσικά θέματα που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος μαζί με κάμποσα τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους του σκηνοθέτη μαζί με ένα ("Όρκος") του Νίκου Γκάτσου. Το εμπνευσμένο αυτό μουσικό υλικό έμεινε ανέκδοτο μέχρι το 2006 που εκδόθηκε ως συγκροτημένο soundtrack από τη Legend, όπου την ίδια εποχή θα εκδοθούν αρκετά άλλα ανέκδοτα έργα του συνθέτη με την προσωπική του επιμέλεια. Μόνο το τραγούδι "Κόκκινη κλωστή δεμένη" ("Παραμύθι") είχε κυκλοφορήσει την ίδια εποχή ερμηνευμένο από τον Νίκο Ξυλούρη στο δίσκο "Συλλογή" (1974). Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται με ευφάνταστο σκίτσο του Μποστ.

(c) CD | Legend | 1972/2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: