Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ο "άλλος" Μικρούτσικος: For Sax & Strings & Love & Dreams (1998)

Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει τρία σημαντικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου που ανήκουν καθαρά στην κατηγορία της λόγιας μουσικής. Πρόκειται για τα έργα:
i. For Sax & Strings & Love & Dreams, έργο για σαξόφωνο και έγχορδα.
ii. Warna για σοπράνο, κρουστά, πλήκτρα και έγχορδα.
iii. Irreproachable Death (Ανεπίληπτος θάνατος) για φωνή και σεξτέτο πνευστών.
Τα τρία αυτά έργα ηχογραφήθηκαν στο υπερσύγχρονο κέντρο ηχοληψίας του Μεγάρου Μουσικής, όπου γίνονται όλες οι ηχογραφήσεις της Καμεράτας, συνήθως με έργα Ελλήνων συνθετών. Η παρούσα ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1996-1997.
Τα δύο πρώτα έργα, ηχογραφημένα τον Ιούλιο του 1997, εκτελούνται από τη σπουδαία Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Στο πρώτο έργο, που γράφτηκε το 1996, σολίστ στο σαξόφωνο είναι ο Θεόδωρος Κερκέζος. Το δεύτερο έργο ("Warna") αποδίδεται στα γαλλικά και βασίζεται σε κείμενα του Βέλγου Paul Willems, του οποίου επίσης ήταν τα κείμενα στο έργο του συνθέτη "Νύχτα με σκιές χρωματιστές" (1987). Σολίστ η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου (στα γαλλικά). Το έργο είναι παλιότερο, αφού γράφτηκε το 1984 και αναθεωρήθηκε το 1996 για την παρούσα ηχογράφηση. Εξαιρετικά φωνητικά και μελωδίες σε ύφος μπαρόκ στοιχειοθετούν ένα μικρό αριστούργημα, που περιμένει τη δικαιωματική του αναγνώριση από τους μουσικόφιλους. Προσέξτε ιδιαίτερα το υπέροχο θέμα του πέμπτου μέρους ("J' habiterai la ville...").
Το τρίτο έργο, γραμμένο στα 1996, έχει ελληνικό τίτλο "Ο ανεπίληπτος θάνατος" και βασίζεται σε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού (1884-1951). Ερμηνεύει και πάλι η Σόνια Θεοδωρίδου, αυτή τη φορά στην ελληνική γλώσσα, συνοδευόμενη από ένα υπέροχο σεξτέτο πνευστών (το προνομιακό σχήμα του συνθέτη) υπό τη διεύθυνση του έμπειρου Νίκου Τσούχλου. Η ηχογράφηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο ΜΜΑ τον Ιούλιο του 1996.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά από την αξιόλογη ιταλική δισκογραφική εταιρία AGORA, στον κατάλογο της οποίας έχουν συμπεριληφθεί τα τελευταία χρόνια αρκετά έργα Ελλήνων συνθετών.

(c) CD | AGORA | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: