Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ο "άλλος" Μικρούτσικος: Στον Μάνο Λοΐζο & Νύχτα με σκιές χρωματιστές (1987)

Από τη Minos κυκλοφόρησε το 1987 ένας πολύ ξεχωριστός λόγιος δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου που περιλαμβάνει δύο κύκλους τραγουδιών σε ύφος κλασικού lied, αποδεικνύοντας πολύ πειστικά τις λόγιες καταβολές του συνθέτη, αλλά και το σταθερό ενδιαφέρον του για τον μελοποιημένο ποιητικό λόγο.
Η έκδοση περιλαμβάνει τα έργα: 
α) Στον Μάνο Λοΐζο. Το έργο γράφτηκε στο διάστημα 1982-84, λίγο μετά τον πρόωρο θάνατο του Μάνου Λοΐζου (στον οποίο και είναι αφιερωμένο), με τον οποίο πάντως ο Μικρούτσικος πρόλαβε να συνεργαστεί το 1981 σε μια σειρά ιστορικών συναυλιών με τη συμμετοχή και του Χρήστου Λεοντή. Πρόκειται για έναν σύντομο κύκλο τεσσάρων τραγουδιών βασισμένων σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη για βαθύφωνο, φαγκότο και πιάνο. Το έργο αποδίδεται στα αγγλικά με βάση την έγκυρη μετάφραση των Edmund Keely και Philip Sherrard. Το ερμηνεύει ο βαθύφωνος Φραγκίσκος Βουτσίνος, ενώ ο Σπύρος Καζιάνης παίζει φαγκότο και ο Θάνος Μικρούτσικος πιάνο.
β) Νύχτα με σκιές χρωματιστές. Έργο γραμμένο στο διάστημα 1983-4 για το Εθνικό Θέατρο των Βρυξελλών, όπου παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του Henri Ronse, στον οποίο και είναι αφιερωμένο. Έχει τη μορφή σουίτας τραγουδιών για μέτζο σοπράνο με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων (δυο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο) και βασίζεται σε κείμενα του Βέλγου θεατρικού συγγραφέα Paul Willems (1912-1997). Ξεχωρίζει το αριστουργηματικό "Δείπνο στου 'Archistrate' με τη βασίλισσα του Σαβά" με την υπέροχη γοργή μελωδία του κουαρτέτου. Ερμηνεύει (στα γαλλικά) η μεσόφωνος Iren Jarsky και τη συνοδεύει το σπουδαίο Κουαρτέτο Εγχόρδων Razumowsky. Το έργο, ηχογραφημένο ζωντανά, έχει συμπεριληφθεί και στη νεότερη έκδοση "Στο δρόμο για τις Βρυξέλλες" (2015).

(c) CD | Minos | 1987 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: