Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο "άλλος" Μικρούτσικος: Ντούο για Σαξόφωνο & Όπερα για Έναν (1986)

Άλλος ένας ιδιαίτερος δίσκος που αποκαλύπτει με εμφαντικό τρόπο την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Θάνου Μικρούτσικου. Ένας δίσκος με έργα αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα που αποδίδονται με δύο "φωνές", είτε στο διαλεκτικό σχήμα δύο μουσικών οργάνων, είτε στο συνδυασμό οργανικής και ανθρώπινης φωνής.
Ο δίσκος "Duo for Alto Saxophone & Electric Bass / Opera for One" εκδόθηκε το 1986 από την Εταιρεία Νέας Μουσικής και παραμένει (κατά το ήμισυ) μόνο σε αναλογική μορφή. Και λέω κατά το ήμισυ, αφού το "Duo" συμπεριλήφθηκε το 1992 στον ψηφιακό δίσκο "Music for Two", αλλά και στο δίσκο "Music Stories" του 2003.
Το "Duo για άλτο σαξόφωνο και ηλεκτρικό μπάσο" γράφτηκε το 1985 και παίχτηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, ενώ είχε και διεθνή απήχηση, καθώς παίχτηκε επίσης και σε πόλεις της Βραζιλίας το 1987. Το έργο αποτελεί μια πρωτότυπη προσαρμογή των δύο αυτών οργάνων της τζαζ μπάντας στη φόρμα του κλασικού "Ντούο" με ανάπτυξη σε τρία μέρη που επισημαίνονται ως: Moderato - Largo - Presto. Ο συνθέτης κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευφάνταστο έργο υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων με αναφορές στο μπαρόκ και το δωδεκαφθογγισμό του Arnold Schoenberg ως τη τζαζ του Charlie Mingus. Εξαιρετικοί οι δυο σολίστες David Lynch (άλτο σαξόφωνο) και Γιώργος Φακανάς (ηλεκτρικό μπάσο). Το έργο είναι αφιερωμένο στον Καρλ Μαρξ και τον Πολ Νιούμαν!
Το δεύτερο έργο του δίσκου έχει τίτλο "Όπερα για Έναν" και είναι γραμμένο για φωνή και σόλο φλάουτο. Η σύνθεσή του έγινε το 1983-84 και πρωτοπαίχτηκε στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβρη του 1984 με τον διάσημο Βέλγο φλαουτίστα Marc Grauwels, στον οποίο και είναι αφιερωμένο. Ο ίδιος ο φλαουτίστας παίζει διάφορους τύπους φλάουτου, ενώ συγχρόνως τραγουδά (στα γαλλικά), χορεύει και παίζει μποξ, όπως απαιτεί το πρωτότυπο κείμενο με τίτλο "Το ξύλινο ανθρωπάκι" που έγραψε ο Γιώργος Μανιώτης και απέδωσε στα γαλλικά η Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου. Όπως εξηγεί ο συνθέτης, "...η αξία του έργου έγκειται στη δυνατότητα που δίνει σ' έναν αποκλειστικά ερμηνευτή να διηγηθεί μία ιστορία με όλους τους δυνατούς τρόπους...".

(c) LP | Εταιρεία Νέας Μουσικής | 1986 | Πηγή: Μάκης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: