Η παρουσία του συνθέτη Νίκου Καλλίτση αποτελεί μιαν εντελώς ιδιότυπη περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι. Οι σπάνιες δισκογραφικές του εμφανίσεις μας αποκαλύπτουν έναν δημιουργό με πρωτεϊκά χαρακτηριστικά, αφού τα πρώτα του σκόρπια τραγούδια στο διάστημα 1967-1968 είχαν καθαρά λαϊκό χρώμα, ενώ οι δυο ολοκληρωμένες δισκογραφικές του καταθέσεις ("Απόπειρα", 1981, "The Sunset", 2007) έχουν καθεμιά εντελώς διαφορετικό ύφος, για να μην αναφερθώ στις συμφωνικές του ανησυχίες με μια μακρά σειρά ανέκδοτων έργων βασισμένων σε ποιητικά κείμενα!
Η πρώτη πρώτη καταγραμμένη στιγμή του χρονολογείται στο 1967, στα χρόνια του Νέου Κύματος, με δυο δισκάκια 45 στροφών που περιλαμβάνουν τα τραγούδια: Βαρκούλα ήταν με πανί, Σαν άμμος (Lyra 1264) και: Έτσι σ' αγάπησα, Κάνε μου κυρά τη χάρη (Lyra 1269). Τα δύο πρώτα έχουν στίχους του Μιχάλη Παπανικολάου και τα άλλα δύο του Κώστα Λιακάκου, όλα ερμηνευμένα από τη Ρενάτα Καπερνάρου, γνωστή μας από το δίσκο του Νότη Μαυρουδή "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" (1968).
Το 1968 ο συνθέτης ηχογράφησε άλλο ένα 45άρι με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Πρόκειται για τα τραγούδια: Δεν σε μπορώ, Με μια βροχή [Lyra 1288]. Οι στίχοι είναι του συνθέτη. Το πρώτο από τα δύο είναι και το γνωστότερο τραγούδι του από εκείνη την πρώιμη περίοδο.
Την ίδια χρονιά πάντως (1968) ο Νίκος Καλλίτσης έγραψε άλλα δυο τραγούδια ("Αλίμονο στα νιάτα μου", "Όσα δώσεις στην αγάπη") σε στίχους του Κώστα Λιακάκου για την ταινία "Η αγάπη μας" του Κώστα Καραγιάννη με πρωταγωνιστές και ερμηνευτές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αν και τη μουσική επιμέλεια και τα υπόλοιπα τρία τραγούδια της ταινίας υπογράφει ο Γιώργος Κατσαρός. Σημειώνω ότι την επόμενη χρονιά ο Καλλίτσης συμμετείχε και στην ταινία "Ο Στρατής παραστράτησε" (1969).
(c) Lyra 1967-1968 | Πηγή: d58/net
2 σχόλια:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΥΧΕΡΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ 45ΑΡΙΑ Lyra 1264 & Lyra 1269. ΙΣΩΣ ΟΥΤΕ Η Lyra...
Είναι προς αναζήτηση κι ελπίζω σύντομα να έχω νέα...
Δημοσίευση σχολίου