Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ο "άλλος" Μικρούτσικος: Ευριπίδης IV (1980)

H πολυδιάστατη μουσική προσωπικότητα του Θάνου Μικρούτσικου μπορούσε να κινείται με την ίδια άνεση και έμπνευση σε όλα τα μουσικά πεδία, από το απλό τραγούδι, μέχρι τον αυτοσχεδιασμό, τη τζαζ και τη λόγια μουσική, ακόμη και στις πρωτοποριακές της εκδοχές. Στην πλούσια δισκογραφία του περιλαμβάνεται ήδη σημαντικός αριθμός λόγιων συνθέσεων, ενώ αρκετές παραμένουν ακόμη ανέκδοτες. 
Σ' αυτή λοιπόν τη λιγότερο προβεβλημένη πλευρά του μεγάλου μας συνθέτη, την αυτοσχεδιαστική και λόγια (αυτή που πιο λαϊκά τη λέμε "κλασική"), επικεντρώνεται το νέο μας αφιέρωμα.
Είδαμε ήδη στα πρώτα του έργα ("Καντάτα για τη Μακρόνησο", "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ") την ευχέρεια του Μικρούτσικου να εισάγει ακόμη και σε απλούς κύκλους τραγουδιών στοιχεία πρωτοποριακής μουσικής, χωρίς να αποτελούν επιδημευμένες προσθήκες, αλλά να δένουν οργανικά με το σύνολο. Το πρώτο ολοκληρωμένο όμως δείγμα τέτοιας μουσικής γραφής αποτέλεσε η κυκλοφορία του έργου "Ευριπίδης IV" το 1980, σύνθεσης για εννέα εκτελεστές, από τους οποίους οι τέσσερις είναι τραγουδιστές, μία αφηγήτρια και τέσσερα σόλο ακουστικά όργανα, δηλαδή φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα και πιάνο. Το έργο βασίζεται σε αποσπάσματα από δύο τραγωδίες του Ευριπίδη, τον "Ορέστη" σε μετάφραση Άγγελου Τερζάκη και τον "Ίωνα" σε μετάφραση Τάσου Ρούσου. Γράφτηκε μετά από παραγγελία του Δήμου Ανωγείων, όπου και εκτελέστηκε για πρώτη φορά στις 15 Αυγούστου 1979.
Συμμετέχουν: Μίσα Ικεούτσι (σοπράνο), Μαριέλλη Σφακιανάκη (άλτο), Κωνσταντίνος Παλιατσάρας (τενόρος), Αντώνης Κοντογεωργίου (βαρύτονος), Ειρήνη Ιγγλέση (αφηγήτρια). Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο).

(c) CD | Lyra | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: