Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Νίκος Καλλίτσης, Αφροδίτη Μάνου: Απόπειρα (1981)

Θέλω να σταθώ για λίγο σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συνθέτη που είναι ενεργός ήδη για πάνω από 50 χρόνια, αλλά παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος για το μουσικόφιλο κοινό. 
Πρόκειται για τον Νίκο Καλλίτση (γενν. 1946) που πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια του Νέου Κύματος με κάποια σκόρπια τραγούδια στις 45 στροφές που ερμήνευσαν ο Γιάννης Πουλόπουλος (γνωστότερο το "Δεν σε μπορώ"), η Ρενάτα Καπερνάρου, αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη! Προσπαθώ να συγκεντρώσω αυτά τα πρώτα σκόρπια τραγούδια του, οπότε θα επανέλθουμε σ' αυτή τη φάση.
Η επίσημη δισκογραφική εμφάνιση του συνθέτη όμως καταγράφεται αρκετά αργότερα, το 1981, με έναν εμβληματικό δίσκο που ακούστηκε πολύ στην εποχή του και ασφαλώς κατέχει σημαντική θέση στο πεδίο της μελοποιημένης ποίησης, αλλά και του ελληνικού ποιοτικού ροκ ήχου. 
Η "Απόπειρα" είναι ένας δυνατός δίσκος! Ο χαρακτηρισμός αναφέρεται και στις τρεις βασικές παραμέτρους ενός μουσικού έργου: Μουσική, λόγος, ερμηνεία. Ο συνθέτης επέλεξε ποιητικά κείμενα κυρίως του σπουδαίου ποιητή της γενιάς του '70 Γιάννη Κοντού (1943-2015), καθώς και δυο ποιήματα του Αντώνη Κολυβά. Η μελοποιία κατέφυγε σε δυναμικά ηχοχρώματα από το χώρο της ροκ με τζαζ μελωδικές περιπλανήσεις.
Το σύνολο των τραγουδιών διαμορφώνει ένα εφιαλτικό τοπίο οργουελικής σύλληψης με εικόνες θραύσματα μιας ζωής που ξεγλιστά μέσα από κάποιο απροσδιόριστο ολοκαύτωμα και αντικρύζει ολόγυρα τα συντρίμμια. Απίστευτα επίκαιρα τραγούδια λοιπόν, παρόλο που απέχουν απ' την εποχή μας σαράντα ολόκληρα χρόνια! Ευτύχησαν μάλιστα και μιας συγκλονιστικής ερμηνείας από την Αφροδίτη Μάνου στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της*. Θα μπορούσα να ονομάσω τον σπουδαίο αυτόν κύκλο τραγουδιών ως ένα προφητικό requiem της ατέρμονα ψυχορραγούσας Ελλάδας του 2022!

*Η συμμετοχή και η μεγάλη ερμηνεία της Αφροδίτης Μάνου στο συγκεκριμένο δίσκο αποτελεί ακόμη ένα τεκμήριο που εκθέτει ευθέως την ιδεολογική κατηφόρα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια. Ας της θυμίσουμε λοιπόν το διαχρονικό στίχο του Καβάφη: "Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις..."

(c) CD | Lyra | 1981 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

nikos4 είπε...

Προσωπικά τον θεωρώ από τους πιο σπουδαίους δίσκους του 80..