Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Οι πρώτοι τους δίσκοι: Δήμητρα Γαλάνη

Δηλώνω χωρίς περιστροφές λάτρης της φωνής της Δήμητρας Γαλάνη. Αυτή μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Μαρία Φαραντούρη είναι  σίγουρα οι τρεις αγαπημένες μου ελληνίδες τραγουδίστριες. Από τη χρυσή αυτή τριάδα η Γαλάνη είναι η νεότερη. Γεννημένη το 1952 ήταν μόλις 17 ετών, μαθήτρια ακόμη, όταν το 1969 έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με δύο υπέροχα τραγούδια του Δήμου Μούτση ("Κάποιο τρένο", "Βράδιασε"), αμφότερα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου από τον κύκλο "Ένα χαμόγελο".
Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο, κατά τα ειωθότα, το όνομά της κυκλοφόρησε το 1972 με υλικό σταχυολογημένο από τα τρία πρώτα χρόνια της δισκογραφικής της παρουσίας, κυρίως από ηχογραφήσεις για τις 45 στροφές. Τα μισά τραγούδια ανήκουν στους Μάνο Χατζιδάκι και Νίκο Γκάτσο από τους δύο θαυμάσιους κύκλους τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν την εποχή της απουσίας του συνθέτη από την Ελλάδα, δηλαδή την "Επιστροφή" (1970), με ενορχηστρωτή τον Δήμο Μούτση, και "Της γης το χρυσάφι" (1971), με ενορχηστρωτή τον Γιάννη Σπανό. Οι δύο αυτοί χαρισματικοί ενορχηστρωτές υπογράφουν και τη σύνθεση δύο τραγουδιών του δίσκου: Ο Δήμος Μούτσης το "Ρήνα Κατερίνα" σε στίχους Νίκου Γκάτσου και ο Γιάννης Σπανός το υπέροχο "Με πνίγει ετούτη η σιωπή" σε στίχους Κώστα Κωτούλα, ένα τραγούδι που την ίδια εποχή ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία και η Μαρινέλλα. Και τα δύο αυτά τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1969 σε δίσκους 45 στροφών. 
Ο δίσκος ωστόσο παρουσιάζει κι ένα ειδικό ενδιαφέρον με τέσσερα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου. Πρόκειται για τραγούδια παραδοσιακά σε έντεχνη διασκευή από τον συνθέτη που μοιάζουν να συνεχίζουν ένα δρόμο που είχε ανοίξει μερικά χρόνια νωρίτερα ο Νίκος Χουλιαράς φωτίζοντας αυτά τα αγιασμένα τραγούδια με εντελώς διαφορετική οπτική, καθώς είχαν υπερφορτωθεί σε βαθμό αλλοίωσης από την ευκαιριακή και επιδεικτική κατάχρησή τους στα χρόνια της Επταετίας. Τα τραγούδια "Άστραψε η Ανατολή" και "Χαλασιά μου" είχαν ήδη κυκλοφορήσει μαζί το 1971 σε δίσκο 45 στροφών, ενώ τα άλλα δύο ("Μαρία με τα κίτρινα", "Πού τον πουλάν τον έρωτα") κυκλοφόρησαν παράλληλα σε 45άρι την ίδια χρονιά που συμπεριλήφθηκαν και στον προσωπικό δίσκο της τραγουδίστριας. Το πρώτο μάλιστα γνώρισε εκείνη την εποχή μεγάλη εμπορική επιτυχία κι αποτέλεσε ισχυρό εφαλτήριο για την καταξίωση της ερμηνεύτριας.

(c) CD | EMI Columbia | 1972 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: