Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Νίκος Καλλίτσης: The Sunset (2007)

Όπως είπαμε, ο συνθέτης Νίκος Καλλίτσης ξεκίνησε στα χρόνια του Νέου Κύματος, αλλά μας έδωσε την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά το 1981 με τον πολύ δυνατό κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Απόπειρα"
Στη συνέχεια αποσύρθηκε για πάνω από 25 χρόνια από τη δισκογραφία, χωρίς ωστόσο ποτέ να πάψει να συνθέτει έργα και μάλιστα υψηλών απαιτήσεων με συμφωνικές αποχρώσεις και πάντα βασισμένος σε κείμενα καταξιωμένων ποιητών, όπως ο Νικηφόρος Βρεττάκος (Τα θολά ποτάμια, Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Ο λόχος των φοιτητών, Αν δε μούδινες την ποίηση, Κύριε), ο Γιάννης Ρίτσος (Αποχαιρετισμός, Γρηγόρης Αυξεντίου), ο Νίκος Γκάτσος (Αμοργός), ο Γιώργος Σεφέρης, η Κατερίνα Γώγου, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κ.Π. Καβάφης και άλλοι.
Το 2007 ο Νίκος Καλλίτσης διέκοψε τη δισκογραφική του σιωπή ηχογραφώντας τη δεύτερη και τελευταία μέχρι στιγμής προσωπική του εργασία με τίτλο "The Sunset" (Το ηλιοβασίλεμα), η οποία εκδόθηκε από την ανεξάρτητη εταιρία Φως. Πρόκειται για δέκα ορχηστρικές μπαλάντες που διακρίνονται για το έντονα μελωδικό τους χρώμα ζωγραφίζοντας ανάγλυφα προσωπικές συναισθηματικές στιγμές του δημιουργού. Όμορφη δουλειά με προσεγμένη ενορχηστρωτική γραμμή που μπορεί να συντροφεύει ευχάριστα τις μοναχικές στιγμές του καθενός μας. Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται από τον ζωγραφικό πίνακα Καβαλάρηδες της φωτιάς του Αλέκου Φασιανού.

(c) CD | Φως | 2007 | Πηγή: ΟΟ/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ που μας τον γνώρισες.
Στα ανέκδοτά του μου θυμίζει Μιχάλη Γρηγορίου (ανεπίδοτα γράμματα).
Για την Αφροδίτη,τι να πεις.Μόνο !(θαυμάζω)και ?(απορώ).
Να'σαι καλά.