Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Στην Ανδρομέδα και στη γη (1995)

Δυο χρόνια μετά την "Αγία Νοσταλγία" ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου επανέρχεται με καινούργιο υλικό που αποτέλεσε τον κύκλο τραγουδιών "Στην Ανδρομέδα και στη γη". Δώδεκα τραγούδια που δείχνουν ήδη καινούργιους δρόμους στο μουσικό ύφος του τραγουδοποιού, χωρίς να αποδεσμεύεται φυσικά από τις αναφορές του στην παράδοση, όπως δείχνει το εναρκτήριο τραγούδι ("Ανδρομέδα") γραμμένο σε σκοπό τσάμικου! 
Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι ακουστικές μπαλάντες που αποκαλύπτουν το πλούσιο μελωδικό υπόβαθρο του δημιουργού με κορωνίδα το εξαίσιο "Άστρο του πρωινού", αλλά και το "Νυχτέρι" που ερμηνεύει ο ίδιος. Κυριαρχούν ωστόσο οι λαϊκοί σκοποί με υπέροχα ορχηστρικά χρώματα και ωραίους οργανικούς συνδυασμούς, όπως η συναρπαστική ενσωμάτωση της γκάιντας με τα τόσο ιδιόμορφα ηχοχρώματά της, ιδιαίτερα στην οργανική coda του τραγουδιού "Του κάτω κόσμου οι φυλακές".
Πάντως αν κάτι δίνει ένα ξεχωριστό στίγμα στη δουλειά του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι η ευρηματική στιχουργική του που συχνά βυθίζεται σε δημώδεις περιπλανήσεις κι άλλοτε απογειώνεται σε κόσμους συμπαντικούς ή φαντασιακούς. Με την ίδια ευκολία την επόμενη στιγμή μετατρέπεται σε γήινο καθημερινό άνθρωπο με τις ερωτικές του φαντασιώσεις και το κέφι του καφενόβιου που σχολιάζει τις περαστικές γυναίκες ή περιπαίζει τον εαυτό του και την παρέα του!
Τα μισά τραγούδια του δίσκου ερμηνεύει ο ίδιος ο Θανάσης, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ο Σωκράτης Μάλαμας και η Μελίνα Κανά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρώτη αυτή συνεργασία του συνθέτη με την καλή ερμηνεύτρια σηματοδοτεί μια πολύ γόνιμη συνέχεια, αφού θα ακολουθήσουν δυο ολοκληρωμένοι κύκλοι τραγουδιών ("Της αγάπης γερακάρης", "Λάφυρα") με την ίδια ερμηνεύτρια, οι οποίοι θα συμβάλουν αποφασιστικά στην απόλυτη καταξίωσή της στο ελληνικό πεντάγραμμο.
Την ενορχηστρωτική επιμέλεια του δίσκου υπογράφει κυρίως ο Σωκράτης Μάλαμας σε συνεργασία με τον Στέργιο Γαργάλα και τον Κώστα Θεοδώρου. Η ηχογράφηση έγινε φυσικά στο στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου, ενώ το εξώφυλλο και πάλι φιλοξενεί φωτογραφία από φθινοπωρινό θεσσαλικό τοπίο του Τάκη Τλούπα.

(c) CD | Lyra | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: