Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Κώστας Καπνίσης: Κατήφορος (1961/1991)

Ο λόγος σήμερα για την εμβληματική ταινία "Κατήφορος" της Φίνος Φιλμ, παραγωγής 1961 που αναδείχθηκε πρώτη σε σύνολο 68 ταινιών της χρονιάς κόβοντας 161.331 εισιτήρια στην πρώτη προβολή, ξεπερνώντας έτσι την Αλίκη που κυριαρχούσε ήδη στο κινηματογραφικό στερέωμα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι αρχικά ο πρωταγωνιστικός ρόλος είχε προταθεί σ' αυτήν, αλλά τον απέρριψε λόγω του τολμηρού του χαρακτήρα κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα σε μιαν άγνωστη τότε θεσσαλονικιά καλλονή να ξεπεταχτεί δυναμικά στο προσκήνιο ως το αντίπαλον δέος αμφισβητώντας τη δική της πρωτοκαθεδρία! 
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, η ταινία ξεσήκωσε το κοινό της εποχής με το τολμηρό της περιεχόμενο και τους εντυπωσιακούς πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα την πανέμορφη, μόλις δεκαεννιάχρονη, Ζωή Λάσκαρη, μαζί με ένα εκλεκτό καστ με Νίκο Κούρκουλο, Μίρκα Καλατζοπούλου, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Παντελή Ζερβό, Κώστα Βουτσά, Ελένη Ζαφειρίου, Λαυρέντη Διανέλλο και άλλους.
Η ταινία παίχτηκε και στο εξωτερικό γνωρίζοντας μάλιστα τεράστια επιτυχία στο Μεξικό! Αρχικά προοριζόταν και για το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά η υποψηφιότητά της αποσύρθηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ταινία έχει ένα μικρό ρόλο και ο παραγωγός Φιλοποίμην Φίνος κατά το πρότυπο του Χίτσκοκ! Πάντως η τεράστια εμπορική επιτυχία της καθιέρωσε τον σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη ως τον αρχιμάστορα της εμπορικής σκηνοθεσίας λίγο πριν αρχίσει να γυρίζει τα περίφημα έγχρωμα μιούζικαλ σχηματίζοντας μια σταθερή ομάδα ηθοποιών που είχε πάντα μαζί του, όπως η Λάσκαρη, ο Βουτσάς, ο Βουλγαρίδης, η Βλαχοπούλου, ο Βογιατζής και κάμποσοι ακόμη.
Στην ταινία λοιπόν "Κατήφορος" τη μουσική υπογράφει ο σπουδαίος κινηματογραφικός συνθέτης Κώστας Καπνίσης, για τον οποίο έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές. Παραγωγικότατος στο χώρο του κινηματογράφου, αλλά εξόφθαλμα αδικημένος στο χώρο της δισκογραφίας, όπου η προσφορά του είναι δυσανάλογα περιορισμένη σε σχέση με τον όγκο του έργου του, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο η μουσική του για τον κινηματογράφο ξεπερνά τις εκατό ταινίες!
Εδώ μας έδωσε ένα ατμοσφαιρικό soundtrack με αρκετά χορευτικά οργανικά θέματα (μπλουζ, τσάρλεστον, τσα-τσα, σέικ) που συνοδεύουν κατάλληλα τη δράση και την ένταση του σεναρίου. Πάντως το μουσικό αυτό υλικό παρέμεινε ανέκδοτο επί χρόνια, ώσπου ανέλαβε ο δραστήριος και μεθοδικός παραγωγός Μάκης Δελαπόρτας να το συμμαζέψει σε συγκροτημένο soundtrack και να το εκδώσει για πρώτη φορά σε αναλογικό δίσκο το 1991 από την εταιρεία ΜΒΙ, για να ακολουθήσει το 2002 και η ψηφιακή του επανέκδοση.

(c) LP | MBI | 1961/1991 | Πηγή: Ιδομενέας/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: