Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Γιάννης Σπανός: Η γλυκιά Ίρμα (1972)

Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ο Γιάννης Σπανός ζούσε μόνιμα στο Παρίσι κι έχτιζε τη ζηλευτή καριέρα του αρχικά ως πιανίστας και στη συνέχεια ως συνθέτης πλάι στα ιερά τέρατα της ακμαίας τότε σχολής του γαλλικού τραγουδιού. Και ήταν την ίδια εποχή που είχε ανέβει στο Παρίσι το θεατρικό μιούζικαλ "Irma la douce" (πρεμιέρα 1956) με μουσική της Marguerite Monnot και στίχους του Alexandre Breffort, πάνω στην οποία βασίστηκε η υπέροχη ομότιτλη ταινία του Billy Wilder, παραγωγής 1963, με πρωταγωνιστές τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τον Τζακ Λέμον.
Δε θα μπορούσε λοιπόν να βρεθεί καταλληλότερος μουσικός από τον Γιάννη Σπανό, για να αναλάβει τη μουσική προσαρμογή του έργου για την παράσταση του θιάσου της Έλλης Λαμπέτη "Η γλυκιά Ίρμα" που έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου 1972 στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ με σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλαβέτα και με ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών, πέραν της κορυφαίας πρωταγωνίστριας, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Μαλαβέτας, ο Πάνος Χατζηκουτσέλης, ο Σωκράτης Κορρές, ο Βαγγέλης Πλοιός, ο Χρήστος Λεττονός και πολλοί άλλοι.
Πανέμορφες μουσικές με χορευτικούς ρυθμούς της παλιότερης εποχής και πολλά τραγούδια που στα ελληνικά απέδωσε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με ερμηνευτές την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Μαλαβέτα, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και χορωδία. Εξαιρετική η ενορχηστρωτική δουλειά του Γιάννη Σπανού, ο οποίος άλλωστε λίγο νωρίτερα μας είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του με την ενορχήστρωση του κύκλου τραγουδιών "Της γης το χρυσάφι" του Μάνου Χατζιδάκι.
Ο δίσκος εκδόθηκε από την Columbia την ίδια χρονιά, ενώ η πρώτη ψηφιακή του επανέκδοση έγινε το 1996 από το μουσικό περιοδικό Μετρό (τεύχος 11). Μάλιστα το 2005 επανεκδόθηκε με νέα ψηφιακή επεξεργασία στο πλαίσιο της εξαιρετικής σειράς της ΕΜΙ Capitol Original Soundtracks, εμπλουτισμένος κιόλας με ανέκδοτο υλικό που διασώθηκε στο αρχείο της εταιρείας.
Σημειώνω ότι το ίδιο έργο σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλαβέτα με πρωταγωνίστρια τη Μαριάνα Τόλη παρουσιάστηκε και στη σκηνή του Θεάτρου Μινώα το 1979.

(c) CD | EMI Columbia | 1972 | Επανέκδοση: 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: