Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Γιάννης Σπανός: Στο καλντερίμι (1970/1994)

Το 1962 στο Θέατρο Πορεία είχε ανέβει η ιστορική παράσταση "Τα κόκκινα φανάρια" σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού και πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης οδήγησε την επόμενη χρονιά στο γύρισμα της θρυλικής ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη που έφτασε ως το κατώφλι των βραβείων όσκαρ και ανέδειξε τα διαχρονικά αριστουργήματα του Σταύρου Ξαρχάκου "Άπονη ζωή" και "Φτωχολογιά" που αποτελούν και το πρώτο στιχουργικό φανέρωμα του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Αρκετά χρόνια αργότερα ο Αλέκος Γαλανός ζήτησε από τον Γιάννη Σπανό, ευρισκόμενο τότε ακόμη στο Παρίσι, να αναλάβει τη μουσική επένδυση μιας νέας εκδοχής του έργου σε μορφή μιούζικαλ με τον τίτλο "Στο καλντερίμι" που τελικά ανέβηκε στο Θέατρο Περοκέ το καλοκαίρι του 1970. Η συνεργασία αυτή αποδείχθηκε άκρως επιτυχής, έστω κι αν δεν έφτασε ποτέ το επίπεδο της παλιάς θεατρικής παράστασης. Ο Σπανός, γράφοντας τη μουσική και τα τραγούδια της μουσικής αυτής παράστασης, δεν είχε καν υπόψιν του τη μουσική του Ξαρχάκου κι έτσι προέκυψε ένα εντελώς καινούργιο και διαφορετικό αποτέλεσμα, άκρως ενδιαφέρον ωστόσο με πολλά ωραία οργανικά θέματα και κάμποσα τραγούδια, όλα σε στίχους του συγγραφέα. Τα ερμήνευσαν σημαντικοί ανερχόμενοι τραγουδιστές της εποχής, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρία Δημητριάδη και η Αλέκα Μαβίλη, αλλά και ηθοποιοί της παράστασης, όπως η Ελένη Χαλκούση, η Άννα Φόνσου και ο Χρήστος Νέγκας.
Όλο το μουσικό υλικό  της παράστασης παρέμεινε ανέκδοτο για πολλά χρόνια, ώσπου εκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή το 1994 από την εταιρεία Ανατολή με την επιμέλεια του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού και στιχουργού Κώστα Κωτούλα.

(c) CD | Ανατολή | 1970/1994 | Πηγή: tzil./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μου είχε βγει η πίστη ανάποδα για να το βρω.
Μπράβο και σε σένα και στον Μανώλη.
Ευχαριστώ πολύ.