Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Γιάννης Σπανός: Αναζήτησις (1972/1992)

Το 1972 βρίσκει τον Γιάννη Σπανό στο απόγειο της παραγωγικότητάς του με πληθώρα δικών του συνθέσεων να κατακλύζουν την ελληνική δισκογραφία. Είναι η χρονιά που κυκλοφορεί ο τρυφερός κύκλος τραγουδιών "Μέρες αγάπης" (Σταμάτης Κόκοτας, Δήμητρα Γαλάνη), αλλά και η θεατρική του μουσική διασκευή για τη "Γλυκιά Ίρμα" (Έλλη Λαμπέτη), παράλληλα με κάμποσες κινηματογραφικές συνθέσεις, όπως το "Συμπόσιο" (του Δημήτρη Κολλάτου), η "Ερωτική Συμφωνία" (Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος), ο "Παύλος Μελάς" (Λάκης Κομνηνός), οι "Εκβιαστές" (Λάκης Κομνηνός) και η "Οργισμένη γενιά" (Μαρία Αλιφέρη)!
Αλλά και μια ακόμη ταινία, με τίτλο "Αναζήτησις", που παίχτηκε την ίδια χρονιά, έχει μουσική του Γιάννη Σπανού! Κι αν η ταινία δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας, καθώς κινείται στο συρμό του αισθησιακού κινηματογράφου της εποχής σκηνοθετημένη από τον Ερρίκο Ανδρέου με πρωταγωνιστές την Έλενα Ναθαναήλ και τον Άγγελο Αντωνόπουλο, η μουσική της είναι πανέμορφη και μοιάζει σαν συνέχεια της πολύ δημοφιλούς ταινίας "Εκείνο το καλοκαίρι" που προηγήθηκε κατά ένα χρόνο. Άλλωστε ο Αλέξης Αλεξόπουλος υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών και στις δυο ταινίες. Ξεχωρίζει βέβαια το τραγούδι "Σ' αναζητώ" που είναι πολύ όμορφο και το αποδίδει αισθαντικά η Μαρία Δημητριάδη, ενώ συμμετέχει και η Αφροδίτη Μάνου. Τα οργανικά μέρη, τα περισσότερα βασισμένα στο θέμα του τραγουδιού "Σ' αναζητώ", χαρακτηρίζονται από χυμώδεις ατμοσφαιρικές μελωδίες που αναδεικνύουν το αστείρευτο ταλέντο του συνθέτη.
Και αυτό το soundtrack παρέμεινε ανέκδοτο για μια εικοσαετία, ώσπου εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1992 με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.

(c) CD | ΜΒΙ | 1972/1992 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: