Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Μάνος Χατζιδάκις: Sweet Movie (1974)

Το 1974 ο Μάνος Χατζιδάκις, παρόλο που ήδη είχε επαναπατριστεί οριστικά μετά τη μακρά παραμονή του στην Αμερική, συνεχίζοντας τις γόνιμες διεθνείς του συνεργασίες θα γράψει τη μουσική και τα τραγούδια για μια πολύ ιδιαίτερη ταινία με τίτλο "Sweet Movie" που γύρισε την ίδια χρονιά ο νεομαρξιστής γιουγκοσλάβος σκηνοθέτης Dusan Makavejev δίνοντας ένα φιλμ αναρχικής γραφής, ένα είδος σουρρεαλιστικής ερωτικής σάτιρας εναρμονισμένης με το ισχυρό μήνυμα της σεξουαλικής απελευθέρωσης εκείνου του καιρού, που αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο θεατή, κάτι σαν τους ποταμούς σοκολάτας μέσα στους οποίους βυθίζεται η πρωταγωνίστρια σε μια από τις εντυπωσιακές σκηνές!
Ο συνθέτης δούλεψε με μεγάλο ενθουσιασμό για την ταινία αυτή και μας έδωσε ένα σπάνιας ομορφιάς soundtrack που αναδίνει μια θερμή μελωδική αύρα άλλοτε νοσταλγική και βαθιά λυρική κι άλλοτε υπόγεια διεγερτική, όπως φανερώνουν και οι χαρακτηριστικοί τίτλοι κάποιων κομματιών.
Από τα εξαίσια οργανικά μέρη ξεχωρίζει ασφαλώς η αριστουργηματική "Σερενάτα για τη σεξουαλική απουσία" με το μαγικό ηχόχρωμα του μαντολίνου, αλλά και η κατανυκτική γοητεία του "Νυχτερινού". Περιλαμβάνονται επίσης και δύο τραγούδια, από τα οποία ένα είναι αγγλόφωνο ("Is the life on the earth") και το ερμηνεύει σε δικούς της στίχους η Ann Lonnberg, παλιά γνώριμη του ελληνικού κοινού από την ταινία "Κορίτσια στον ήλιο" (1968). Η Μαρία Κάτηρα ερμηνεύει επίσης την υπέροχη μπαλάντα (σε ρυθμό χασάπικου) "Τα παιδιά κάτω στον κάμπο", που ακούγεται και σε οργανική και χορωδιακή μορφή. 
Πρέπει να διευκρινίσω ότι οι αρχικοί (ελαφρώς διαφορετικοί) στίχοι αυτού του τραγουδιού που υπογράφονται από τον συνθέτη είχαν γραφτεί πολύ παλιότερα, το 1945, για το θεατρικό έργο του Αλέξη Δαμιανού "Το καλοκαίρι θα θερίσουμε", αλλά με άλλη μουσική, με την οποία το τραγούδησε το 1971 η Λίτσα Σακελλαρίου στον αποκηρυγμένο από το συνθέτη δίσκο "Άμα λευτερωθεί η Κρήτη" που ενορχήστρωσε ο Γιώργος Χατζηνάσιος.

(c) CD | Πολύτροπον/Lyra | 1974 | Επανέκδοση: 1990 & 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: