Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Σκηνική δισκογραφία | Κώστας Καπνίσης: Αγάπη και αίμα (1968/1994)

Ο ελληνικός κινηματογράφος στα χρόνια του χουντικού καθεστώτος δείχνει μια έντονη τάση για υπερπαραγωγές κατά τα χολιγουντιανά πρότυπα με επικές παραγωγές πατριωτικού στόμφου που είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό της εποχής, αλλά εκ των υστέρων δύσκολα αντέχουν στη σοβαρή κριτική. 
Στο πλαίσιο αυτό γυρίστηκε το 1968 η δυνατή βουκολική περιπέτεια "Αγάπη και αίμα", έγχρωμη παραγωγή της Finos Film με σενάριο και σκηνοθεσία ενός μετρ του είδους, του Νίκου Φώσκολου, ο οποίος εδώ σκηνοθετεί τη δεύτερη μόλις ταινία του, αν και είχε ήδη υπογράψει αρκετά σενάρια. Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Σπύρος Καλογήρου, Φλωρέτα Ζάνα, Ελένη Ζαφειρίου, Λάκης Κομνηνός και Γιάννης Αργύρης. Το θέμα της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την αρχετυπική ιστορία του σεξπιρικού "Ρωμαίου και Ιουλιέτας". Η ταινία έκοψε 381.554 εισιτήρια και κατέλαβε τη 12η θέση σε σύνολο 99 παραγωγών. 
Η ταινία διακρίνεται για τους καταιγιστικούς ρυθμούς δράσης σε ύφος γουέστερν! Θυμίζω ότι εκείνη την εποχή κυριαρχούσε το ιταλικό γουέστερν, το λεγόμενο "γουέστερν σπαγγέτι", και θυμάμαι ότι τότε γινόταν κατ' αντιστοιχία λόγος και για τα δικά μας ..."γουέστερν φασόλι"!!! 
Η μουσική της ταινίας, γραμμένη από τον παραγωγικότατο Κώστα Καπνίση, υπηρετεί την καταιγιστική δράση με θέματα που συμπορεύονται με την ένταση των σκηνών. Κι όπως έχει συμβεί με το σύνολο σχεδόν της κινηματογραφικής μουσικής του συνθέτη, κι αυτό το soundtrack έμεινε αδισκογράφητο για πολλά χρόνια, για να εκδοθεί τελικά το 1994 από την RCA.

(c) LP | RCA | 1968/1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: