Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Άντζελα Ζήλια: Τραγούδια 1959-1964

Έφυγε από τη ζωή πριν από δύο ημέρες η Άντζελα Ζήλια (1935-2023), τελευταία εκπρόσωπος της όψιμης περιόδου του "ελαφρού" μας τραγουδιού με σημαντική παρουσία κατά τη δεκαετία του '60 τόσο στο τραγούδι, όσο και στον κινηματογράφο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου "Ο θησαυρός του μακαρίτη" ερμηνεύοντας μάλιστα και τα δυο πρώτα της τραγούδια ("Πινακωτή πινακωτή", "Εγώ κι εσύ, εσύ κι εγώ") σε μουσική Τάκη Μωράκη, ενώ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες πλάι στον Νίκο Ξανθόπουλο.
Το 2007 κυκλοφόρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή των πρώτων τραγουδιών της Άντζελας Ζήλια από την ετικέτα Capitol της ΕΜΙ που επιμελήθηκε ο μεθοδικός Μάκης Δελαπόρτας με τίτλο: "Τα τραγούδια μιας ζωής". Περιλαμβάνονται 25 τραγούδια ηχογραφημένα στο διάστημα 1959-1964, τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών. Ανάμεσά τους φυσικά και τα δυο τραγούδια του Τάκη Μωράκη που προαναφέραμε, καθώς και τέσσερα φεστιβαλικά τραγούδια, δύο από το 2ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Αθηνών του 1960 και άλλα δύο από το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης (1961). Ένα από αυτά ("Γκρίζα ματάκια") σε μουσική Κώστα Γιαννίδη υπήρξε μεγάλη επιτυχία της εποχής. 
Εκτός από τις συνθέσεις των Γιαννίδη και Μωράκη στο δίσκο σταχυολογούνται επίσης τραγούδια του Κώστα Καπνίση, του Λυκούργου Μαρκέα, του Σπήλιου Μεντή, του Ανδρέα Χατζηαποστόλου, του Κώστα Πρέντα, του Γιώργου Μαλλίδη, του Νίκου Γκιζελή, του Γιώργου Ποταμιάνου, του Γεράσιμου Λαβράνου και του Αλέκου Γεωργιάδη.


(c) CD | EMI/Capitol | 2007 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: