Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Μίκης Θεοδωράκης, Μεγάλες επιτυχίες (1976)

Άλλος ένας ωραίος εμπορικός δίσκος με οργανικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφόρησε το 1976 από τη Minerva, θυγατρική ετικέτα της Lyra. Ο δίσκος εμφανίζεται στους καταλόγους με ποικίλους τίτλους, είτε απλά "Θεοδωράκης", είτε "Οι μεγάλες λαϊκές επιτυχίες", είτε ακόμη και με τον παραπλανητικό ξενόγλωσσο τίτλο "The Best of Mikis Theodorakis".
Περιλαμβάνει δεκατρία οργανικά θέματα βασισμένα σε αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, τα περισσότερα από συνθέσεις του στα χρόνια της χούντας ("Τα λαϊκά", "Γράμματα από τη Γερμανία", "Τραγούδια του Ανδρέα", "18 Λιανοτράγουδα"), αλλά και από τα πρώιμα έργα του. Και φυσικά άλλη μια εκτέλεση του απαραίτητου "Ζορμπά"!
Οι μελωδίες αποδίδονται από λαϊκή ορχήστρα που υπηρετεί σωστά το ύφος του συνθέτη ομογενοποιώντας αρμονικά ένα μάλλον ετερόκλητο υλικό. Επικεφαλής της ορχήστρας τρεις κορυφαίοι σολίστ του μπουζουκιού, ο καθένας από τους οποίους έχει διαγράψει τη δική του αδρή πορεία στο ελληνικό τραγούδι, δηλαδή ο Στέλιος Ζαφειρίου, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Χρήστος Νικολόπουλος. Το αποτέλεσμα ηχεί απόλυτα συναρπαστικό και αποκαλύπτει ανάγλυφα την αστείρευτη μελωδική φλέβα του μεγάλου συνθέτη. Φτωχή πάντως έκδοση, χωρίς επαρκείς πληροφορίες για όλους τους συντελεστές της ηχογράφησης.


(c) CD | Minerva | 1976 | Πηγή: Ρεζ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: