Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Κυπουργός, Η Άλλη Αγορά (1998)

Το 1987 ο Μάνος Χατζιδάκις, θέλοντας να επαναλάβει την πετυχημένη αναθεωρητική του ματιά στο παλιό του υλικό που παρουσιάστηκε μέσα από μια ιστορική σειρά συναυλιών και την αντίστοιχη δισκογραφική έκδοση με τίτλο "Στη Ρωμαϊκή Αγορά" (1986), αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Νίκο Κυπουργό ως ενορχηστρωτή σε ένα δεύτερο μεγάλο κύκλο επανεκτελέσεων που κυκλοφόρησε με τίτλο "Η Λαϊκή Αγορά" περιλαμβάνοντας 30 συνολικά τραγούδια της περιόδου 1959-1975.
Ένδεκα χρόνια αργότερα ο Νίκος Κυπουργός επανήλθε στη δουλειά αυτή ηχογραφώντας εκ νέου ένα μέρος του υλικού της "Λαϊκής Αγοράς" και συγκεκριμένα 20 μελωδίες κρατώντας όμως μόνο την αρχική του ενορχήστρωση και αφαιρώντας τις φωνές. Έτσι προέκυψε ο οργανικός δίσκος "Η Άλλη Αγορά" που κατά κάποιο τρόπο μοιάζει σαν συνέχεια των "Δεκαπέντε Εσπερινών" (1964) που είχε επιμεληθεί αποκλειστικά ο ίδιος ο συνθέτης, αλλά και των "Τριάντα Νυχτερινών" (1983) με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Τάσου Καρακατσάνη.
Η εξαιρετικά λεπτοδουλεμένη και καθαρά "έντεχνη", σχεδόν λόγια, ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού με υπέροχα ακουστικά όργανα και ευφάνταστους ηχοχρωματισμούς έχει διαμορφώσει ένα μαγικό ακρόαμα δίνοντας νέες διαστάσεις στις αγαπημένες και διαχρονικές μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Ένα μεγάλο επιτελείο κορυφαίων σολίστ υπηρετεί εξαιρετικά το θαυμαστό αυτό ενορχηστρωτικό αραβούργημα. Ιδού μερικά ονόματα: Ιρίνα Καρπούχινα (πιάνο), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο), Μάνος Αβαράκης (φλάουτο, φυσαρμόνικα), Στάμος Σέμσης (βιόλα), Στέλλα Κυπραίου (λαούτο, κιθάρα), Βασίλης Σκούρας (κόρνο), Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Ανδρέας Τσεκούρας (ακορντεόν). Το εξώφυλλο κοσμείται από ζωγραφικό πίνακα του Νίκου Εγγονόπουλου.


(c) CD | EMI | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: