Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Μίκης Θεοδωράκης, East of the Aegean (2008)

Σήμερα έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω τον πιο καλοκαιρινό δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη με το χαρακτηριστικό τίτλο "East of the Aegean" που εκδόθηκε το 2008 από τη Γερμανική δισκογραφική εταιρεία Intuition, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έχει ασχοληθεί και εκδώσει συστηματικά μεγάλο μέρος της λόγιας εργογραφίας του συνθέτη. Πρόκειται για έναν αληθινά αριστουργηματικό δίσκο πλημμυρισμένο από μοναδικής ομορφιάς λυρικές μελωδίες που αποτελεί μια από τις πλέον αποστομωτικές αποδείξεις του απέραντου μελωδικού πλούτου που κρύβει η μουσική του διάσημου Έλληνα δημιουργού, έστω κι αν κυριαρχεί η εντύπωση ότι ο ίδιος εξαντλούσε το ταλέντο του μόνο σε επικές δημιουργίες ή στιβαρά πολιτικά και λαϊκά τραγούδια! 
Εδώ λοιπόν έχουμε ένα χορταστικό και απολαυστικό άλμπουμ με 21 μελωδίες γραμμένες σε λόγια φόρμα για σόλο βιολοντσέλο και πιάνο. Υπέρτατος λυρισμός μέσα από ηχητικά τοπία πλημμυρισμένα από τα χρώματα και τις μυρωδιές του Αιγαίου, όπως υποδηλώνει άλλωστε και ο τίτλος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ εμπνευμένη μεταγραφή του ποιητικού κύκλου "Μια θάλασσα" σε ποίηση Δήμητρας Μαντά με ερμηνεύτρια την Αγγελική Ιωννάτου που είχε εκδοθεί το 1994 από τη Γαλλική Auvidis
Το έργο ερμηνεύουν δυο σημαντικοί Γερμανοί σολίστες και μακροχρόνιοι συνεργάτες του Μίκη στη διεθνή του δισκογραφία, ο βιολοντσελίστας Jens Naumilkat και ο πιανίστας και συνθέτης Henning Schmiedt σε παραγωγή του επίσης στενού συνεργάτη του συνθέτη Αστέρη Κούτουλα, ο οποίος άλλωστε μας έχει δώσει και τον επίσημο κατάλογο της αχανούς εργογραφίας του Μίκη. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2007 στη μικρή αίθουσα εκπομπών της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Kleiner Sendesaal des RBB).

(c) CD | Intuition | 2008 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για άλλη μια φορά!