Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Συλλογή: Antologia del folklore musical de España (1960)

Λησμονημένο σε μια δυσπρόσιτη γωνίτσα της δισκοθήκης μου ξετρύπωσα προ ημερών ένα ξεχωριστό άλμπουμ με τέσσερις δίσκους βινυλίου που περιέχουν υλικό από την πλούσια ισπανική μουσική παράδοση. Αποφάσισα λοιπόν να τους ψηφιοποιήσω και με την ευκαιρία να ξανακούσω αυτούς τους σπάνιους θησαυρούς που μας υπενθυμίζουν ότι η αυθεντική παράδοση κάθε λαού περιέχει διαμάντια ακατέργαστα που αξίζει να φωτίζονται και να μελετώνται ασταμάτητα, γιατί κρύβουν στοιχεία που έχουν τροφοδοτήσει όλα τα νεωτερικά μουσικά ρεύματα, ενώ αποδεδειγμένα έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης ακόμη και για τους μεγάλους συνθέτες της λόγιας μουσικής!
Το συγκεκριμένο λοιπόν λεύκωμα έχει το γενικό τίτλο "Antologia del Folklore Musical de España" και πρωτοκυκλοφόρησε το 1960 από την εταιρεία Hispavox, ενώ γνώρισε και δύο μεταγενέστερες εμπλουτισμένες επανεκδόσεις, μία το 1970 κι άλλη μία το 1992. Βασίστηκε στις λαογραφικές καταγραφές του μεγάλου Ισπανού λαογράφου Manuel Garcia Matos (1912-1974) κι εκδόθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO. Το υλικό είναι αντιπροσωπευτικό όλων των περιοχών της Ισπανίας με το ιδιαίτερο φολκορικό χρώμα της καθεμιάς αποτυπωμένο αδρά και ενίοτε εντυπωσιακά με αυθεντικές ερμηνείες ντόπιων κατοίκων. 
Έχουν ανθολογηθεί λοιπόν μουσικά δείγματα από τις περιοχές: Καστίλλη (παλιά και νέα), Ανδαλουσία, Γαλικία, Λεόν, Ναβάρα, Αστούριας, Εστρεμαδούρα, Βαλένθια, Αραγονία, Καταλονία, Μούρθια, Χώρα των Βάσκων, Κανάριοι και Βαλεαρίδες Νήσοι. Οι επιτόπιες ηχογραφήσεις έχουν γίνει σε διαφορετικούς χρόνους κι αυτό σε μερικές περιπτώσεις είναι εμφανές στο ηχητικό αποτέλεσμα, χωρίς πάντως να περιορίζει στο ελάχιστο τη συγκίνηση της ακρόασης. 


(c) 4LP | Hispavox | 1960 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτικό! Ευχαριστώ πολύ.

Little Bill είπε...

Το ευχαριστώ είναι λίγο για την προσφορά σου!