Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Γιάννης Σπανός, Βαθιά γαλάζια θάλασσα (1976)

Κορυφαίος μελωδιστής και έξοχος πιανίστας και τραγουδοποιός ο Γιάννης Σπανός απέδειξε με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του πόσο εύκολα μπορούσε να μεταπηδά από το ένα μουσικό είδος στο άλλο, είτε αυτό ήταν η φινετσάτη γαλλική μπαλάντα στα πρώτα χρόνια του '60, είτε οι τρυφερές νεοκυματικές μελωδίες του, είτε η μελοποιημένη ποίηση, είτε ακόμη και το καθαρό λαϊκό τραγούδι. Οι συνθέσεις του πάντα διέθεταν καθαρή μουσική ουσία κι αυτό τού έδινε τη δυνατότητα να τις απομονώνει συχνά από το λόγο και να τις παρουσιάζει "γυμνές" σε οργανική μορφή αναδεικνύοντας έτσι την αυθεντική μελωδική τους υπόσταση.
Το 1976 λοιπόν ο Γιάννης Σπανός ηχογράφησε έναν εξολοκλήρου οργανικό δίσκο με τίτλο "Βαθιά γαλάζια θάλασσα" προορισμένο για καθαρά εμπορική χρήση στο πλαίσο των "τουριστικών" δίσκων της εποχής. Ο έντιμος καλλιτέχνης ωστόσο ακόμη και σε μια τέτοιας προοπτικής δουλειά έκανε πολύ σοβαρά το καθήκον του και μας χάρισε ένα καλοκαιρινό ηχητικό τοπίο πλημμυρισμένο από τη δροσιά της θαλασσινής αύρας, τις μικροπαρέες των ψαράδων, του καφενείου και της γειτονιάς μαζί με αρώματα της ελληνικής παράδοσης. Σκοποί λαϊκοί πάνω στους κλασικούς δρόμους του ζεϊμπέκικου, του χασάπικου ή του καρσιλαμά, αλλά ακόμη και ενός εμβόλιμου τσάμικου με απόηχους από τον εμβληματικό "Αμάραντο" του δημοτικού μας τραγουδιού.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε αρχικά αυτοτελής από τη Minerva, αλλά στις επόμενες επανεκδόσεις του (αναλογικές και ψηφιακές) συνδυάστηκε σταθερά με τον ορχηστρικό δίσκο "Κυκλάδες" του Βασίλη Δημητρίου.

(c) CD | Minerva (Lyra) | 1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: