Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Μικρό αφιέρωμα στον Μιχάλη Μπουρμπούλη

Άλλη μια οδυνηρή απώλεια από το χώρο της ελληνικής μουσικής προστέθηκε χθες. Μετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο, την Άντζελα Ζήλια και τον Γιάννη Βογιατζή, έφυγε από τη ζωή κι ο σπουδαίος στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης (1939-2023) με καταγωγή από την Ιθάκη, πολυπράγμων λόγιος, συγγραφέας, ακόμη και μελετητής εικαστικών δημιουργιών. Αν στα θεμελιώδη κριτήρια για μια σχετικά αντικειμενική αξιολόγηση ενός δημιουργού συνυπολογίσουμε την ποιότητα της δουλειάς του, την πυκνότητα και ευρύτητα των συνεργασιών του και την απήχηση του έργου του στο κοινό, τότε χωρίς αμφιβολία ο Μιχάλης Μπουρμπούλης κατατάσσεται στους κορυφαίους της ελληνικής στιχουργικής ως αναπόσπαστος κρίκος στη μακρά αλυσίδα που έχουν συναρμολογήσει ένας Νίκος Γκάτσος, ένας Λευτέρης Παπαδόπουλος, ένας Δημήτρης Χριστοδούλου, ένας Μάνος Ελευθερίου, ένας Άκος Δασκαλόπουλος ή ακόμη κι ένας Πυθαγόρας. 
Πρωτοεμφανίστηκε το 1975 με το τραγούδι "Έχεις την πόρτα σου κλειστή" σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή από το δίσκο "Στα ψηλά τα παραθύρια". Ο Κουγιουμτζής ήταν ο συνθέτης που τον υποστήριξε σταθερά στα πρώτα του χρόνια αξιοποιώντας στίχους του σε τέσσερις κύκλους τραγουδιών του (Στα ψηλά τα παραθύρια, Λαϊκές Κυριακές, Τραγούδια του καιρού μας, Όταν σε περιμένω). Κορυφαία τους στιγμή η υπέροχη μπαλάντα "Θα 'ταν 12 του Μάρτη". Ακολούθησε η όμορφη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι (Για την Ελένη, 1978) και στη συνέχεια η πολύ πετυχημένη του εμπορικά συνάντηση με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο διάστημα 1978-1983 (Η Μαρινέλλα του σήμερα..., Συναξάρια, Για σένα τον άγνωστο). Την ίδια εποχή συνάντησε και τον Ηλία Ανδριόπουλο με τον οποίο έκανε δύο εξαιρετικούς δίσκους κατά τη διετία 1979-1980 (Γράμματα στον Μακρυγιάννη..., Λαϊκά προάστια) που τον καθιέρωσαν πλέον ως κορυφαίο στιχουργό, ιδιαίτερα με τα εμβληματικά τραγούδια που ερμήνευσε η Σωτηρία Μπέλλου (Μην κλαις, Πλατεία Βάθης). Ακολούθησε μια συνεργασία με τον Δημήτρη Λάγιο (Ο Άη Λαός, 1983) και τον Μίκη Θεοδωράκη (Μνήμη της πέτρας, 1987), για να φτάσουμε στον τελευταίο μεγάλο σταθμό της πορείας του, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 συναντήθηκε με τον Στάμο Σέμση κι αυτή η συνάντηση απέφερε τρεις υπέροχες δισκογραφικές εργασίες στο διάστημα 1995-2005 (Στην Ελλάδα κάνει κρύο, Γενναίοι έρωτες, Για το χατίρι μιας αγάπης). Η τελευταία του παρουσία στην ελληνική δισκογραφία καταγράφεται το 2017 με το δίσκο "Σσστ!... Μας κοιτάζει η κάμερα" σε μουσική Σπύρου Κουρκουνάκη που εκδόθηκε από τον Μετρονόμο.
Η ανθολογία που σας παρουσιάζω με επιλεγμένες στιγμές από το έργο του Μιχάλη Μπουρμπούλη περιλαμβάνει 24 τραγούδια δομημένα κατά χρονολογική σειρά κυκλοφορίας και κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτικά με αναλογικό τρόπο κάθε συνεργασίας του μέσα στα 30 πρώτα και πιο σημαντικά χρόνια της δραστηριότητάς του (1975-2005). Έχουν επιλεγεί τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Σπανού, Γιώργου Χατζηνάσιου, Ηλία Ανδριόπουλου, Δημήτρη Λάγιου και Στάμου Σέμση. Τα ερμηνεύουν μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές, όπως: Σωτηρία Μπέλλου, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Μαρία Δημητριάδη, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μελίνα Κανά και άλλοι.


(c) CD Collection | 1975-2005 | Minos, Lyra, PolyGram, Ιουλιανός, RCA, Legend | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: