Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Μελωδίες του καλοκαιριού: Γιάννης Σπανός, Mediterranean Holiday (1969)

Έχοντας ήδη πίσω του μια ζηλευτή καριέρα στη γαλλική μουσική σκηνή, αλλά και την πρώτη ελληνική του παρουσία με τη δημιουργία του λεγόμενου "Νέου Κύματος" στο χώρο των πλακιώτικων μπουάτ και της Lyra του Αλέκου Πατσιφά, ο Γιάννης Σπανός ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '60, σε μια περίοδο που μοίραζε τη δραστηριότητά του μεταξύ Γαλλίας (χειμώνες) και Ελλάδας (καλοκαίρια), έχει αποφασίσει να ενισχύσει την ελληνική του ταυτότητα στο διεθνή χώρο και δημιουργεί μια δική του ορχήστρα με έδρα το Βέλγιο και τίτλο Kyriakos and His Orchestra υιοθετώντας το ψευδώνυμο Κυριάκος, για να αποφύγει τις συμβατικές περιπλοκές με τη γαλλική εταιρεία, όπου δισκογραφούσε τα πρωτότυπα τραγούδια του. Έτσι προέκυψε μια σειρά τεσσάρων ορχηστρικών δίσκων κατά το διάστημα 1965-1969 που εκδόθηκαν από την εταιρεία Kappa Records και είχαν διεθνή διανομή. Είναι η εποχή που η παγκόσμια επιτυχία του "Ζορμπά" είχε στρέψει το διεθνές ενδιαφέρον στην ελληνική μουσική και οι δισκογραφικές εταιρείας ηχογραφούσαν ασταμάτητα ελληνικούς χορούς σε στυλ "συρτάκι"
Μ' αυτό το κίνητρο ξεκίνησε κι ο Γιάννης Σπανός τη δραστηριότητά του με τη συγκεκριμένη ορχήστρα, αλλά το δαιμόνιο μουσικό του χάρισμα δε θα μπορούσε ποτέ να του επιτρέψει να περιοριστεί απλώς στην παρακολούθηση του συρμού κι έτσι πολύ γρηγορα μέσα από τις ηχογραφήσεις αυτές θα μας παρουσιάσει το δικό του ελληνικό πρόσωπο με πλούσιο μελωδικό υλικό και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις πλημμυρισμένeς από κεφάτους και δροσερούς ρυθμούς.
Αφού προηγήθηκαν οι δίσκοι: "Theme from Zorba the Greek & More Greek Dance Music" (1965), "Exciting Dance Music of Greece" (1966), "Melina! Melina!" (1967), το 1969 κυκλοφόρησε και ο τέταρτος κια τελευταίος δίσκος της σειράς με τίτλο "Mediterranean Holiday" με ένδεκα ορχηστρικά θέματα που περιδιαβαίνουν με χαρακτηριστικά ηχοχρώματα διάφορες χώρες της Μεσογείου. Ο δίσκος ξεκινά και κλείνει με θέματα ελληνικά ("Πασαλιμάνι", "Καΐκι", "Νυχτερινό", "Θάλασσα"). Κάπου στη μέση υπάρχει το θέμα "Simha Hora" που δεν είναι άλλο από το τραγούδι "Demain on verra ca", γνωστότερο εκ των υστέρων ως "Μαγκανοπήγαδο" (που ερμήνευσε η Αλέκα Κανελλίδου). Το θέμα του φινάλε ("Θάλασσα") μας είναι επίσης πολύ γνωστό και ως ορχηστρικό ("Κύματα") από το soundtrack "Εκείνο το καλοκαίρι" (1971), αλλά και ως τραγούδι με τίτλο "Αν μ' αγαπάς" (σε ερμηνεία της Τάνιας Τσανακίδου). 
Το υπόλοιπο μέρος του δίσκου καλύπτεται με μελωδίες που τα χαρακτηριστικά τους ηχοχρώματα μας ταξιδεύουν στην Τουρκία (Σμύρνη και Πόλη), στο Λίβανο, στο Ισραήλ και στην Ιταλία.

(c) LP | Kappa Records | 1969 | Πηγή: Lila/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: